Крим популярнішим не став

"До липня у нас взагалі було мало відпочивальників", - скрушно зауважує власниця одного з приватних готелів поблизу Саки (західний Крим). Щоб заманити українців відпочити на вітчизняних пляжах, власники баз відпочинку знизили ціни.

Втім, як тільки курортний сезон став "високим", а відпочивальників побільшало, ціни автоматично поповзли вгору. Так, буквально щодня мінімальна вартість номера з туалетом та душем була то 200 гривень, то 300 за добу.

Експерименти з цінами кримчанам не надто допомогли. Згідно з офіційною статистикою Міністерства курортів і туризму Криму, кількість відпочивальників зменшилась на 13,3% у порівнянні з минулим роком. Покращило своє здоров'я у кримських санаторіях на 18,2% менше (станом на 17 липня).

Експерти кажуть про ще суттєвіше падіння кількості відпочивальників.

"На 20-23% у Криму, і на 35-40% зменшився виїзний потік українців по всіх країнах", - розповів "Українській правді. Життя" керівник Асоціації лідерів турбізснесу Тарас Демура.

І в першій, і в другій половині дня на турбазі "Прибой", що під Саками, без проблем можна знайти місце під сонцем
Вже у розпал курортного сезону можна говорити, що прогноз про збільшення курортників у Криму у зв'язку з кризою не справдився.

"Тому що там високі ціни. В Туреччину можна поїхати за ціну від 300 доларів на тиждень з авіаперельотом та харчуванням. А в Криму у пристойних готелях ціна - мінімум 50 доларів на добу без їжі", - додає Демура.

Не надто розуміють наслідки кризи і не хочуть зменшувати ціни кримські таксисти. Так, в Сімферопольському аеропорту кореспонденту "Української правди. Життя" заломили ціну 14 гривень (!) за кожен кілометр.

Якщо ж замовити місцеве таксі телефоном, то вартість поїздки на ньому буде все ж вища, ніж аналогічна у столиці. Так, за близько 50 кілометрів з Сімферополя до Саки на авто без кондиціонеру доведеться розкошелитись на 225 гривень. Поїздка з центру Києва до бориспільського аеропорту буде приблизно на 75 гривень дешевшою.

Зранку пляж доволі чистий - його регулярно прибирають. Але під вечір сміття набирається чимало - не вміють відпочивальники доносити недопалки цигарок, пусті пляшки, корки та продуктові відходи до урн

Вимушений патріотизм

Всеукраїнське дослідження дорослого населення по всіх областях України та АР Крим компанії Research and Branding Group, проведеного з 12 по 22 червня, показало, що переважна більшість українців планує провести свою відпустку цього року вдома (41,7%).

Цікаво, що й минулого року чисельність "домашніх" відпочивальників була майже такою ж (42,1% при похибці дослідження у 2%).

[L]"У нас в Україні лідируючі позиції займає відпочинок вдома, а на другому місці - на дачі, на садовій ділянці. Все це - вимушений патріотизм. Можливо, через брак коштів", - зауважує аналітик Research and Branding Group Олексій Ляшенко.

"Можна сказати, що криза навряд чи дуже вплинула на плани по відпустках у цьому році.

Єдине, що суттєво відрізняється по показниках цього і минулого року - це відпочинок на морі в Україні. Тут зафіксоване майже 6% падіння", - додає аналітик у коментарі "УП.Життя".

Так, якщо минулого року на вітчизняних пляжах гріли боки 20,4% українців, то цього року мають намір це зробити 15,8%.

У Саках можна без проблем знайти номер з душем та туалетом за ціну до 200 гривень за номер (у міні-готелях другої лінії)

"Також впадає у вічі, що 10% респондентів у розпал курортного сезону ще не визначились, як вони відпочиватимуть. Сказати, чому це так, важко. Частково, можливо, через те, що люди не знають, якими ресурсами вони розпоряджатимуться, щоб спланувати відпустку. Частково - це може бути просто невизначеність, люди ще обирають", - припускає Ляшенко.

Тарас Демура даним Research and Branding Group не дивується: "Лише 2% українців виїжджають закордон. Так було минулого року. Загальний потік - близько 1 мільйона людей. Ще близько 15-20% подорожують Україною. Всі інші люди просто не можуть собі цього дозволити. Вони задовольняють свої первинні потреби - одежа, їжа...."

Відпочинок українців минулого і цього року (дані Research and Branding Group)

Місце відпочинку

... провели свою відпустку минулого року (у % від кількості опитаних)

... планують провести відпустку цього року (у % від кількості опитаних)

Вдома

42,1

41,7

На морі (в Україні)

20,4

15,8

На дачі, на садовій ділянці

14

12,4

На іншому городі, у селі

6,6

4,2

На морі (за кордоном)

2,1

1,9

За кордоном

1,6

1,1

На річці (в Україні)

1,7

1,1

Інше

0,6

0,2

Не були/не підуть у відпустку

12,6

12,3

Важко сказати

1,6

10,8

Дослідження було проведено з 12 по 22 червня методом особистого опитування 2079 респондентів у віці від 18 років по всіх областях України та АР Крим. Похибка вибірки становить 2%.

Реклама:

Головне сьогодні