Найдовше у столітті повне сонячне затемнення. Фото

Повне сонячне затемнення, які бувають приблизно раз на сто років, почалося з Індії. О 5.28 за місцевим часом над Аравійським морем Сонце сховалося за Місяць.

Тінь Місяця завширшки 258 кілометрів далі рухалась на Схід. За оцінками астрономів, коридор був довжиною близько 15 тисяч кілометрів, повідомляє "Німецька хвиля".

Заради кількох хвилин, під час яких Місяць повністю закривав Сонце, до Азії з'їхалися тисячі астрономів і туристів.

Ось так Сонце поступово поглинала темрява

Затемнення сонця, поряд з Індією, могли бачити в Непалі, Бутані, Бангладеші і Бірмі, а також в частинах Китаю і Японії. Залежно від регіону, явище мала різну тривалість. Але найдовше над Тихим океаном - 6 хвилин 39 секунд.

Небесне явище викликало різні реакції у мешканців країн, в яких воно відбувалося. Так, з Нью-Делі спеціальний літак летів на Схід, щоб його пасажири могли спостерігати рідкісну подію якомога ближче.

21 місце на "боїнгу" коштувало по 79 тисяч рупій (у перерахунку 1200 євро).

Помножене Сонце: так виглядало сонячне затемнення через фільтри у Китаї. Втім, у багатьох містах країни насолодитись видовищем не дали хмари

В священному індійському місті Курукшетра зібрався мільйон паломників. Багато хто з них під час затемнення купався у водоймі для очищення душі. Тут можна було спостерігати сонячне затемнення 3 хвилини 48 секунд.

Та, як повідомляє АР, під час події в Індії не обійшлося і без жертв. Так, через великий натовп на березі однієї з річок, загинула 65-річна жінка, ще шестеро людей поранені.

Інші ж мешканці Індії були дуже налякані і не ризикнули навіть вийти на вулицю. В індуїзмі вважається, що затемнення виникає, коли демон-дракон проковтує сонце.

Інший міф переконує, що сонячні промені під час затемнення можуть зашкодити ненародженим дітям, додає АР.

"Моя мама і тітки сказали мені залишитись вдома у темній кімнаті. Зашторити вікна, лягти у ліжко і молитись", - розповіла 24-річна Краті Чжан, яка вагітна першою дитиною.

На маленькому японському острові Акусекі туристи змушені були заховатись у шкільному спортивному залі у зв'язку з небезпекою торнадо. Та коли почалось сонячне затемнення, всі вибігли зі шкільного подвір'я та почали аплодувати.

У Китаї сонячне затемнення зустріли феєрверками.

У буддистському храмі в Бангкоці (Таїланд) монахи провели масовий молебень, щоб відігнати зло.

"Затемнення є поганим знаком для країни. Ми молимось, щоб повернути країні удачу", - заявив відомий астролог Пініо Понджароен.

Буддистський монах молиться під час сонячного затемнення, щоб відігнати від країни зло

Для астрономів подія, що відбулась, надзвичайно важлива.

За словами астрофізика НАСА Альфонса Стерлінга, вчені сподіваються, що затемнення допоможе пояснити сонячні спалахи й інші явища, що виникають на поверхні Сонця, повідомляє ВВС.

"До наступного настільки ж тривалого затемнення нам доведеться чекати ще кілька сторіч, тому потрібно максимально використовувати цю можливість", - заявив китайський астроном Шао Чжені кореспондентові агентства АР.

Усі фото "Німецької хвилі", АР та Reuters

Реклама:

Головне сьогодні