Тест

2009 рік може стати рекордним за кількістю авіакатастроф

2009 рік може стати рекордсменом за кількістю жертв авіакатастроф. Адже лише за перше півріччя цього року загинуло 499 осіб, повідомляє The Independent з посиланням на дані Flight International.

Для порівняння: за перше півріччя 2008-го року в авіакатастрофах загинуло 175 людей. Середній показник жертв у повітрі за останні десять років - 344 людини.

Це означає, що якщо до кінця 2010-го року не відбудеться серйозного зниження смертності під час польотів, 2000-2010- роки стануть першим десятиріччям після Другої світової війни, коли не зросла безпека польотів.

Нагадаємо, за цей рік сталося дві валики авіакатастрофи: у червні аварія аеробуса Air France над Атлантичним океаном забрали життя 228 осіб. А декілька тижнів після того аеробус А310-300 авіакомпанії Yemenia Airways впав у Індійський океан. У цій катастрофі загинуло 153 людини, але чудом вижила 14-річна дівчинка.

На думку експертів Flight International, зріст кількості жертв у авіакатастрофах пов'язаний зі зміною стратегії тренування пілотів.

[L]"Коли слідчі завершать аналіз інцидентів, які трапилися цього року, вони виявлять (за винятком, можливо, посадки на річку Гудзон аеробусу А320 у січні 2009 року), що можливості для запобігання катастроф у всіх випадках були упущені", - йдеться у звіті.

Як розповів представник британської асоціації пілотів Каролін Еванс, при навчанні пілотів основна увага приділяється автоматизованим процесам, а не засвоєнню базових навичок польоту, як це було раніше.

Ще однією причиною збільшення кількості авіакатастроф може бути зріст кількості невеликих авіакомпаній у бідних країнах.

Адже зараз на світовому ринку з'явилося дуже багато нових компаній, які пропонують авіаперевезення. Через брак коштів у невеликих авіаперевізників не приділяється достатньої уваги для навчання пілотів.