Встановлено, за скільки днів можна набути корисну звичку

— 24 липня 2009, 11:35

"Ми з'ясували, що набуття нової звички людиною відбувається за 66 днів", - сказала професор Джейн Вардл з Університетського коледжу Лондона, яка керувала дослідженням.

"Кількість днів варіювалась в залежності від людини, але ми з'ясували, що якщо ви робите щось щодня в однаковій ситуації, то це стане автоматичною реакцією у відповідь на аналогічну ситуацію, звичкою", - заявила Вардл.

Під час дослідження, опублікованого у European Journal of Social Psychology, вчені з'ясовували, скільки часу займає повторення дій до того моменту, поки вони стануть абсолютно автоматичними і не вимагатимуть від людини якогось обдумування чи приділення уваги.

Для цього волонтери мали автоматично щодня робити якусь корисну для здоров'я річ. Наприклад, їсти фрукти на вечерю чи робити пробіжку перед обідом, повідомляє The Telegraph.

Ці дії мали виконуватись у відповідь на певну усталену ситуацію. Наприклад, фрукти треба було з'їсти з вечерею або ж за ланчем випити пляшку води, чи здійснити 15-хвилинну пробіжку перед обідом.

Учасники експерименту мали повторювати дію щодня. Так само кожного дня вони заповнювали анкету, в якій оцінювали, наскільки автоматично вони виконували дію.

[L]З'ясувалось, що набуття нової навички в середньому займає лише 66 днів. Водночас, людина легше вчиться з'їдати за ланчем фрукти чи випивати воду, ніж здійснювати щодня пробіжку.

Та сама група добровольців тепер бере участь у дослідженні набуття корисних звичок для втрати надлишкової ваги.

Реклама:

Головне сьогодні