Вчені з’ясували, хто в котів правша, а хто – лівша

— 27 липня 2009, 12:45

Такий висновок зробили два британських біологи, повідомляє Лента.ру з посиланням на New Scientist. Повністю результати спостережень були опубліковані в журналі Animal Behaviour.

Автори дослідження вивчали домашніх кішок Felis silvestris catus. Самці і самки намагалися виловити рибу, що плавала в посудині з вузьким горлом, у яку не пролазила голова.

З 21 самок 20 воліли використовувати для "риболовлі" праву лапу. Самці, навпаки, діставали здобич лівою лапою. Тільки один з 21 кота однаково добре оперував обома лапами.

На думку авторів дослідження, у визначенні того, лівшею чи правшею буде тварина, "винуваті" гормони. В ембріональному періоді самці і самки піддаються впливові різних гормонів. В одному з попередніх досліджень було показано, що високий рівень тестостерону, з яким тварини "зіштовхуються" до народження, визначає їхню "ліворукість".

Схильність використовувати визначену лапу виявляється тільки під час виконання складних дій. Коли тварини роблять прості рухи, вони однаково успішно оперують обома кінцівками.

Реклама:

Головне сьогодні