Тест

Вийшла скандальна книга про життя російських олігархів

"Якщо вам подобаються спостереження за зухвалою вульгарністю, несмаком, жорстокістю людей, які неймовірно багаті, тоді ця книга для вас". Так характеризує книгу про життя російських олігархів "Лондонград або "З Росії з грошима": історія олігархів, побачена зсередини" британське видання The Sunday Times.

Попри підзаголовок, у книзі описана не історія, побачена зсередини, але автори дивляться з максимально близької відстані, на яке насмілилися наблизитися, пише The Sunday Times
Автори книги Марк Холлінгсуорт (Mark Hollingsworth) і Стюарт Ленсл (Stewart Lansle) розповідають, наприклад, про найдорожче замовлення їжі на виніс в історії.

Під час поїздки в Баку Роман Абрамович замовив собі суші з лондонського ресторану Ubon, що обійшлося йому разом з доставкою в 40 тис. фунтів.

Автори книги розповідають про життя вже згаданого Романа Абрамовича, алюмінієвого магната Олега Дерипаски, нині ув'язненого екс-главу ЮКОСА Михайла Хородковського та опального Бориса Березовського.

За даними видання, зараз в Лондоні проживає 300 тисяч росіян, які дають прізвисько своїй общині "Москва на Темзі". З цих емігрантів близько 100 людей справді надзвичайно багаті

Олігархи скуповували картини імпресіоністів, Борис Березовський придбав будинок за 20,5 млн фунтів, лише мигцем поглянувши на неї з вертольота, маса грошей витрачалася на електроніку - наприклад, на пристрої, що дозволяють за 5 тисяч миль побачити, хто стукається в двері.

Багатії купують і розкішні "іграшки": авто марок Bugattі та Lamborghini, надзвичайно дорогі яхти.

Автори книги наводять довгий список британців, які спілкуються з російськими олігархами, серед них Пітер Мендельсон, Нет Ротшильд, Елтон Джон та інші.

У фіналі книги звучить натяк, що уряд Путіна переслідує своїх ворогів за кордоном, згадується про декілька загадкових смертей: так, юрист ЮКОСа Стівен Кертіс загинув під час катастрофи вертольота, а якийсь немолодий британець був застрелений, можливо, тому, що його сплутали з суддею, який відмовлявся задовольнити запити про екстрадицію.