Солярії "допомагають" захворіти на рак

— 29 липня 2009, 17:54

Такі дані оприлюднило Міжнародне агентство з вивчення ракових захворювань (IARC).

Якщо раніше експерти говорили, що солярії "скоріш за все є канцерогенними" (канцероген - хімічна (речовина) чи фізична (випромінення) дія на організм людини чи тварини, яка підвищує ризик виникнення злоякісної пухлини), то тепер сумнівів у цьому не залишилося.

Таким чином, солярій опинився в одній категорії з цигарками, повідомляє ВВС з посиланням на висновки спеціалістів, опубліковані у Lancet Oncology.

За даними експертів з онкології, проведені дослідження показують, що ризик виникнення меланоми збільшується на 75% у тих, хто почав регулярно користуватися солярієм у віці від 30 років.

Інші ж дослідження виявили, що "штучне сонце" також збільшує ризик виникненні ракових захворювань очей.

Раніше британська благодійна організація Cancer Research повідомляла, що у 10 тисяч британців було діагностовано меланому, яка виникла саме через активне відвідування соляріїв.

За останні 30 років кількість британців, у яких було виявлено рак, збільшилася більш ніж у чотири рази.

Так, у 1977-му році на 100 тисяч осіб припадало у середньому 3,4 випадки захворювання раком. Та у 2006-му році цей показник склав вже 14,7.

Зараз уряди Англії та Шотландії розглядають пропозицію про заборону відвідування соляріїв людям, яким ще не виповнилося 18 років.

Асоціація соляріїв підтримує ідею про таку заборону, але для дітей віком до 16 років. А от введення заборони "посмажитися" під ультрафіолетовими лампами клієнтам більш старшого віку вважає науково не обґрунтованою.

Реклама:

Головне сьогодні