На Львівщині можуть закрити 5 найбільших музеїв

— 30 липня 2009, 16:42

П'ять найбільших музеїв Львівщини можуть закритися, бо не мають чим платити охоронцям, повідомляє ZAXID.net.

За 5 місяців музев міста заборгували Управлінню державної служби охорони (УДО) у Львівські області 2 мільйони гривень, повідомив заступник начальника УДО Іван Швед.

"Якщо не буде грошей, ми повинні закривати п'ять об'єктів. Це Львівська галерея мистецтв, що на вулиці Стефаника, 3, де експонати періоду Європи ХIХ-ХХ сторіччя, Львівська галерея мистецтв - палац Потоцьких - мистецтво Європи XIV-XVII сторіччя, музей Пінзля. Олеський замок, а також Золочівський замок", - повідомив під час прес-конференції у четвер директор Львівської галереї мистецтв Борис Возницький.

"Львівські музеї не мають чим платити при Головному управлінні МВС України у Львівській області за охорону. Така ситуація в нас продовжується з січня 2009-го року", - додав директор Національного музею імені Шептицького у Львові Ігор Кожан.

"Причина у тому, що у Держбюджеті навпроти рядка статі видатків на охорону музеїв, які фінансуються Міністерством культури, стоїть цифра "0", - пояснив Кожан.

За словами Кожана, він вже отримав листа від УДО, де йдеться про намір односторонньо розірвати договір про охорону музею.

"Ми ще з початку року були готові до такої ситуації, адже у Держбюджеті коштів на охорону музеїв немає. Відповідно до діючого законодавства, ніхто крім УДО не може займатися охороною музеїв", - зазначив директор національного музею у Львові.

Кожан повідомив, що у нього була зустрів стосовно фінансування з віце-прем'єр-міністром Іваном Васюником та першим заступником міністра культури Владиславом Корнієнком.

"Вони пообіцяли, що фінансування надійде зі стабілізаційного фонду Держбюджету", - розповів Кожна.

За його словами, ці кошти були дійсно передбачені у стабілізаційному фонді, однак депутати Верховної Ради на останньому засіданні перед літніми канікулами не розглянули це питання.

Тож музейникам доведеться чекати до вересня, поки нардепи не повернуться з канікул.

Заступник начальника УДО у Львівські області Іван Швед зазначив, що вони розуміють на скільки є важливою охорона музеїв, тож повністю знімати своїх людей з постів не будуть. Але частина постів все ж таки буде скорочена.

Реклама:

Головне сьогодні