Тест

На Донеччині померло ще одне щеплене немовля

17 серпня о 4 ранку у реанімації лікарні Вишневського (Донецьк) помер 4-місячний Олександр Бутко. Того ж дня о 8 годині ранку у реанімації Вишневського помер Данило Солод, якому було 3,5 місяці. За 12 днів до смерті хлопчику теж робили щеплення "Пентаксимом", повідомляє газета "Сегодня".

"Нашому Данькові (Данилу Солоду) зробили щеплення (це був перший із трьох запланованих уколів "Пентаксиму"), і десь через 12 днів у нього різко погіршився стан здоров'я, - розповів батько маля, Микола Солод. - Дитя нічого не їло, у нього була температура. Його намагалися лікувати в Димитрівській лікарні, але хлопчику стало ще гірше".

З Донецька прибула спецбригада медиків, яка доставила Данила на вертольоті в обласний центр. Дитина три дні пробула в комі і померла.

Як повідомили "Сегодня" в облпрокуратурі, міліція Красноармійська проведе перевірку за фактом смерті Данила Солода.

За фактом смерті Олександра Бутка порушена кримінальна справа за ст. 140, ч.2 (неналежне виконання посадових обов'язків, що спричинило смерть). Використання вакцини цієї серії припинено.

Як відомо, 4-місячний Сашко Бутко (с. Бахмутське, Артемівський район) помер 17 серпня. За три дні до смерті йому було зроблене щеплення вакциною "Пентаксим" (Франція).

Як повідомляла "Українська правда. Життя", комісія з розгляду розслідування причин смерті чотиримісячного донеччанина наразі не бачить причинно-наслідкового зв'язку між смертю дитини та щепленням, проведеним напередодні.

[L]

За інформацією прес-служби Мінздоров'я, згідно з попередніми висновками комісії з розслідування цього випадку, умови зберігання та транспортування вакцин на всіх етапах (згідно акту розслідування Артемівської міської СЕС від 18.08.2009 року) відповідали встановленим вимогам.

Порядок відбору дитини на щеплення дотриманий, протипоказів для проведення щеплень не було, клінічні прояви захворювання та строки їх розвитку не характерні для можливих ускладнень після введення вакцини "Пентаксим", стверджують у МОЗ.

Остаточний висновок фахівці оголосять після отримання результатів повного вірусологічного, гістологічного, токсикологічного та бактеріологічного досліджень.

За даними "Сегодня", станом на 18 серпня цього року препаратом "Пентаксим" у Донецькій області були щеплені 12842 дитини. Звичайні місцеві й загальні реакції були виявлені в 1,4%, що відповідає вимогам безпеки імунологічних препаратів.