Скандальну вакцину вже не колять по всій Україні

— 20 серпня 2009, 14:58

Про це заявив міністр охорони здоров'я Василь Князевич на прес-конференції у четвер.

"Арештована ціла серія вакцини. У тому ж Донецьку провакциновано цієї ж серією 12 842 людини і жодного випадку (серйозних ускладнень). По Україні близько 400 тисяч провакциновано і у нас немає ніяких проблем. В усьому світі я можу розповісти про мільйони, тому що це - найбільш вживана і найбільш популярна вакцина", - заявив міністр.

Він також додав, що зробить все залежне, щоб прискорити вивчення питання з призупиненням вакцинації. Вакциною c.E2001-1, якою було здійснене щеплення Данилу Солоду, який за 12 днів після цього помер, продовжується вакцинація.

За словами Князевича, смерть двох немовлят у Донецькій області не пов'язана з вакцинацією "Пентаксимом".

"Як по першій дитині, так і по другому випадку, по тій інформації, яку мені доповіли ті, хто повинен відповідати за ситуацію, причинно-наслідкового зв'язку немає", - заявив міністр.

Хоча він допускає можливість неналежного виконання медпрацівниками своїх обов'язків.

По кожному з смертних випадків дітей у Донецькій області створено комісії, які розслідують причини трагедії.

За словами Князевича, вакцину "Пентаксим", після щеплення якої померли двоє дітей на Донеччині, вколюють українським дітям з 2003 року. Цей французький препарат Україна закуповує за державні кошти.

"У Сполучених Штатах щеплення допускається робити коли у дитини температура 38. Це - узаконена норма. Ця вакцина - ацелюлярна, єдина, яка практично не дає ускладнень, якою увесь світ користується, за яку платять", - наголосив міністр.

Він також зауважив, що питання вакцинації заполітизоване: "Ми попали у смугу політики. Поки у нас не закінчаться вибори, про масову вакцинацію говорити не можливо".

Нагадаємо, як повідомляла "Українська правда. Життя" реанімації міської лікарні №1 (Донецьк) померло відразу двоє дітей, яким незадовго до смерті кололи вакцину "Пентаксим".

17 серпня о 4 ранку у реанімації цього закладу помер 4-місячний Олександр Бутко. Того ж дня о 8 годині ранку у реанімації Вишневського помер Данило Солод, якому було 3,5 місяці. За 12 днів до смерті хлопчику теж робили щеплення "Пентаксимом"

[L]Як відомо, 4-місячний Сашко Бутко (с. Бахмутське, Артемівський район) помер 17 серпня. За три дні до смерті йому було зроблене щеплення вакциною "Пентаксим" (Франція).

Як повідомляла "Українська правда. Життя", комісія з розгляду розслідування причин смерті чотиримісячного донеччанина наразі не бачить причинно-наслідкового зв'язку між смертю дитини та щепленням, проведеним напередодні.

За інформацією прес-служби Мінздоров'я, згідно з попередніми висновками комісії з розслідування цього випадку, умови зберігання та транспортування вакцин на всіх етапах (згідно акту розслідування Артемівської міської СЕС від 18.08.2009 року) відповідали встановленим вимогам.

Порядок відбору дитини на щеплення дотриманий, протипоказів для проведення щеплень не було, клінічні прояви захворювання та строки їх розвитку не характерні для можливих ускладнень після введення вакцини "Пентаксим", стверджують у МОЗ.

Остаточний висновок фахівці оголосять після отримання результатів повного вірусологічного, гістологічного, токсикологічного та бактеріологічного досліджень.

"Українська правда. Життя"

Реклама:

Головне сьогодні