Тест

Дніпро під загрозою радіоактивного забруднення

Радіонукліди, які накопичилися у зоні відчуження Чорнобильської АЕС, можуть у великій кількості потрапити у Прип'ять, яка є однією з найбільших приток Дніпра, воду якої п'є значна частина українців.

Через недостатнє фінансування за межі прибережно-захисної смуги Прип'яті досі не вивезено 27 радіоактивно забруднених об'єктів. Передусім - це кораблі, покинуті на початку Чорнобильської аварії. Загальна вага радіоактивного металу на берегах Прип'яті становить понад 1400 тон.

"Не завершено ремонт намивної дамби у Чорнобильській зоні, яка наразі має аварійні ділянки. Її прорив може спричинити потрапляння радіоактивних речовин до Прип'яті, а отже, і до Дніпра", - зазначив прокурор Київської області Олександр Гардецький на виїзній колегії прокуратури у Чорнобилі.

"Через людську недбалість Чорнобильська зона залишається відкритим джерелом радіоактивності, яке загрожує решті території України", - наголосив прокурор.

За результатами останніх перевірок прокуратури Київської області, найбільш загрозливим у Чорнобильській зоні є так званий "людський фактор".

Зокрема, деякі громадяни заробляють на життя, вивозячи на продаж продукти та матеріали із зони радіоактивного забруднення. Секрет їхнього "успіху" - вкрай простий: здобичники заручаються підтримкою охорони та контролюючих органів зони відчуження.

Небезпечний металобрухт. Фото Радіо "Свобода"

Олександр Гардецький навів лише декілька подібних прикладів: "Працівник Котовського лісництва зрубав більш ніж 250 кубометрів радіоактивної деревини і продав її, попередньо домовившись про вивезення лісу зі співробітниками контрольно-пропускного пункту".

"Так само діяло підприємство "Агро-Інгрес", яке порізало й вивезло із зони понад 150 тон радіоактивного металу. Допомагали їм... працівники міліції! А нещодавно зловмисники вивезли труби з кольорового металу просто з території Чорнобильської АЕС, домовившись з деякими працівниками станції", - продовжив прокурор.

За подібними випадками з початку року порушено понад 22 кримінальні справи. Першопричина таких злочинів - у бездіяльності та корумпованості посадовців, які відповідають за порядок у Чорнобильській зоні, переконаний прокурор.

27 серпня представники прокуратури затримали на річці Прип'ять браконьєрів, які регулярно ловлять рибу в радіоактивно небезпечній зоні, і постачають до ресторанів та торгових точок.

Рибалки вибудували цілі схеми. Так, вони отримують перепустки до Чорнобильської зони як родичі або знайомі місцевих жителів, які їздять їх провідувати.

Начальник державного департаменту - Чорнобильської зони відчуження Андрій Сельський повідомив, що у зв'язку із цим режим в'їзду до зони став більш жорстким і кількість виданих перепусток зменшилася.

"Самосели" - атомна бомба сповільненої дії

Загалом до Чорнобильської зони повернулися після аварії 259 людей і вони навіть не приховують того, що вирощують городину і птицю для родичів у Києві та в інших містах. Або ж збирають гриби в околицях Чорнобиля, перевіряючи, як вони кажуть, кожен гриб дозиметром.

Ставок-охолоджувач ЧАЕС, за ним - станція

Ще одна небезпека: дедалі більшої популярності набуває полювання в околицях Чорнобиля. З початку року з радіоактивною дичиною в межах зони відчуження затримано 212 мисливців.

Небезпека таких продуктів дуже велика, оскільки вони всотують у себе радіацію. Для прикладу, 28 серпня працівники одного з підприємств Чорнобильської зони вимірювали радіаційний фон місцевості на ЧАЕС, поруч із містом Чорнобиль і в місті Прип'ять. На більшості ділянок радіаційний фон перевищував норми мінімум удвічі, а місцями сягав 700-800 мікрорентген на годину.

Захист від Чорнобиля: звільнення винних і зменшення зони

Однак рівень забруднення зони відчуження знижується. І є території, де він нижчий, ніж у Києві. Тому на колегії прокуратури Київської області пролунала пропозиція зменшити Чорнобильську зону, виключивши з неї незабруднені ділянки і таким чином покращити її охорону та нагляд за нею.

Натомість начальник державного департаменту - Чорнобильської зони відчуження Андрій Сельський вважає цей шлях неприпустимим і наводить інші способи покращення ситуації.

"Мало забруднені ділянки не варто виключати із зони, бо вони служать буфером для більш забруднених. Загалом вирішення всіх проблем Чорнобиля "впирається" у фінансування. Лише на утримання території в безпечному режимі на цей рік нам було потрібно більше мільярда гривень. Виділили трохи більше двох третин від необхідного", - каже Андрій Сельський.

Натомість у прокуратурі Київської області наполягають на зміні керівництва деяких державних структур, які працюють у зоні. Зокрема - санепідемстанції зони та обласної екологічної інспекції, працівники якої з початку року були вісім разів затримані за хабарі.

Прокурор області Олександр Гардецький вважає зміни у керівництві державних служб, які працюють у Чорнобилі, необхідною умовою перетворення її на екологічно безпечну територію.

Матеріал Радіо "Свобода"