Лікарі вимагали 4 тисячі за життя недоношених дітей?

— 7 серпня 2009, 11:15

Лікарі Криворізького пологового будинку №1 у 2008 і 2009 роках змушували матерів купувати дорогі імпортні ліки "Куросурф", який в Україні видається безкоштовно, стверджують у прокуратурі. Цей препарат вводять недоношеним дітям, щоб у них розкрилися легені, і вони могли дихати.

Як стверджують правоохоронці і потерпілі батьки, якщо мати не могла придбати препарат, працівники пологового будинку змушували її писати розписку, що вона добровільно відмовляється від введення "Куросурфа" своїй дитині, повідомляє газета "Сегодня".

При цьому, купувати препарат, вартістю 4 тисячі гривень, батьків змушували у певній визначені аптеці. Через високу ціну препарату для пологових будинків їх закуповують за бюджетні гроші, але лікарі запевняли матерів, що препарат необхідно купити.

Прокурор Центрального міського району Кривого Рогу Валерій Прихожанов повідомив, що кримінальна справа стосовно посадових осіб пологового будинку порушена 4 серпня.

"Сьогодні з 9 ранку в будівлі пологового будинку проходить обшук. Ми не випустимо нікого з будинку, поки не вилучимо всі документи".

Слідчі не виключають, що наслідком невведення препарату могли бути і смерті немовлят. Повідомляється, що тільки в 2008-ому році 15 дітей у цьому пологовому будинку померли від нерозкриття легень. Багато мам, що купили препарат, не бачили, як його вколюють, а згодом їхні діти вмирали.

Порушення у пологовому будинку були виявлені випадкового при проведенні перевірки витрати бюджетних коштів. Як повідомляє "Сегодня", правоохоронці з'ясували, що медики "Куросурф" списували.

Головний лікар пологового будинку Лариса Васильєва усі звинувачення відкидає.

"У нас народжується багато недоношених дітей. Усі препарати, які були закуплені за бюджетні гроші, використані по призначенню. Але цього було недостатню. І ми були змушені пропонувати купувати препарат. Ми нікого не змушували писати розписки про добровільну відмову від препарату. Ми будемо доводити свою правоту, оскільки жодного препарату ми не пустили ні ліворуч, ні праворуч".

Реклама:

Головне сьогодні