Вітаміни шкодять здоров'ю - дієтологи

— 11 вересня 2009, 09:36

Таку заяву зробив один з провідних британських дієтологів експерт Агентства з харчових стандартів професор Брайан Реткліфф, повідомляє The Telegraph.

На думку експерта, купуючи харчові добавки та вітаміни, британці не лише викидаю гроші на вітер, але й ризикують своїм здоров'ям. Адже здебільшого люди приймають препарати, не здогадуючись, що таким чином перевищують норму вітамінів і шкодять своєму організму.

Так, надлишок вітаміну А, який накопичується в печінці, призводить до виникнення постійного головного болю і нудоти. А протягом тривалого періоду часу такий надлишок збільшує ризик розвитку остеопорозу, а також завдає незворотну шкоду очам та печінці.

Великі дози вітаміну С, який зазвичай приймають під час застуди, також можуть мати неприємні наслідки для шлунка.

Виступаючи на Британському фестивалі науки Реткліфф зауважив, що мільйони людей приймають вітаміни не порадившись з лікарями.

ВІДЕО ДНЯ

"Вони повинні, безумовно, радитись з лікарем або дієтологом. Я думаю, було б краще, аби вони витрачали трохи часу на те, щоб вибрати собі дійсно потрібний препарат для здорового раціону, а не просто думали, що можуть зміцнити своє здоров'я завдяки самостійно придбаним харчовим добавкам", - пояснив професор.

На його думку, купуючи харчові добавки та вітаміни люди лише збільшують прибутки компаній-виробників.

"Люди не думають про те, в якій кількості їм слід вживати вітаміни і чи варто їх вживати взагалі", - сказав професор.

Прибутки від продажу харчових добавок та вітамінів знизилися з 121 мільйона фунтів стерлінгів у 2007-му році до 118 мільйонів фунтів стерлінгів у 2008-му. Очікується зниження суми до позначки нижче 100 мільйонів у найближчі шість років.

Причиною спаду популярності харчових добавок та вітамінів стало покращення рівня освіти серед населення в сфері харчування. Таким чином люди обирають здорову їжу та забувають про пігулки.

Реклама:

Головне сьогодні