У Росії визнали необов’язковість крапок над "ё"

— 15 вересня 2009, 13:26

Про це повідомляє "Российская газета".

Якщо у людини є в прізвищі буква "ё", то відтепер його прізвище можна писати і з буквою "е".

Справа в тому, що багато громадян мають проблеми при оформленні пенсій, коли працівники Пенсійного фонду відмовляють в оформленні документів людині, в прізвищі якої є буква "ё". У різних випадках чиновники пишуть прізвища по-різному - і через "ё", і через "е".

Іноді власників таких прізвищ направляють в Інститут російської мови імені В.В. Виноградова, де можна одержати довідку про те, що, наприклад, "Соловьев" і "Соловьёв" - одне і те ж прізвище.

За приблизними оцінками, букву "ё" в паспортних даних мають 3% громадян країни, адже "ё" з крапками зустрічається не менше ніж в 2,5 тисячах прізвищ. При оформленні різних документів рідкісні букви в паспортних даних стають непереборним бар'єром.

У самому ж Пенсійному фонді просять не вважати причіпки до букви "ё" чиєюсь примхою. На думку співробітників фонду, такі правила обов'язкові для всіх. Адже у юридичних документах важлива кожна буква:важливо не переплутати людей і перерахувати гроші тому, кому треба.

Як зазначає видання, деякі інші російські відомства до власників прізвищ з буквою "ё" ставляться більш ліберально. Зокрема, у воєнкоматі чи прокуратурі держслужбовці не вимагатимуть додаткову довідку з Інституту імені В.В. Виноградова.

До речі, "ё" з крапками - не єдина проблемна буква алфавіту. Ймовірно, у майбутньому конкуренцію їй може скласти "й".

Реклама:

Головне сьогодні