Кліматичні флеш-моби в Україні. Фото

У координатора руху 350.org в Україні Катерини Мірошніченко шестимісячна дитина. Киянка-активістка за фахом не еколог, але взялась організовувати по Україні флеш-моби, які мають на меті привернути увагу до проблем екології.

"Я живу в Голосіївському районі столиці і не можу знайти спокійного місця, де можна вийти погуляти з дитиною на чистому повітрі. То машини проїжджають поряд, то якісь заїзди мопедистів", - розповідає Мірошніченко "Українській правді. Життя".

Відтак активістка вирішила привернути увагу українців до кліматичних змін і бодай турбуватись про чистоту власного міста. І робить вона це за допомогою флеш-мобів.

"До людей похилого віку важко достукатись. Тому ці флеш-моби орієнтовані у першу чергу на молодь", - зізнається Катерина.

Разом з однодумцями вона вже провела у столичній підземці перший флеш-моб. Молоді люди з парасольками рухались по платформі станції Майдан Незалежності, промовляючи "Здається, дощ починається..."

Учасники першого флеш-мобу на платформі станції метро Майдан Незалежності ходили з парасольками
Так вони хотіли показати, що в результаті кліматичних змін від погоди можна чекати будь-яких сюрпризів. Цей флеш-моб був проведений у рамках всесвітнього тижня клімату - саме в цей час у Нью-Йорку проходив саміт ООН з питань клімату.

На ньому Барак Обама заявив: "Якщо ми не будемо діяти разом, сміливо і швидко, ми ризикуємо приректи майбутні покоління на катастрофу".

"Зелена молодь" теж у цьому впевнена.

При цьому вони промовляли "Здається, дощ починається..."
"Увага сконцентрована на цифрі 350. Йдеться про кількість часток на мільйон - це рівень визначений вченими, як остання безпечна межа для CO2 в нашій атмосфері. Але 350 більше ніж просто число - це символ життя на планеті", - пояснює Мірошніченко.

"Це та межа, до якої ми маємо повертатись, адже зараз цей рівень становить вже близько 389", - додає Катерина.

Після флеш-мобу з парасольками і виходу у столичні парки у костюмах білих ведмедів, 350.org разом з волонтерами ООН проведуть у п'ятницю в столиці ще один "зелений флеш-моб".

Так вони хотіли показати, що в результаті кліматичних змін від погоди можна чекати будь-яких сюрпризів
Під час цієї швидкої вуличної акції учасники дійства будуть вдягнуті у зелене. Триватиме усе не більше 5 хвилин, під час яких усі одночасно виголосять "Укладемо угоду".

"Це - звернення до верхівки нашої держави, до тих людей, які будуть їхати в Копенгаген (на конференцію ООН в грудні). Щоб вони, приймаючи там рішення, уклали справедливу угоду, яка враховує останні дослідження з приводу глобального потепління", - пояснює Мірошніченко.

Ініціатори впевнені, що держави повинні взяти на себе зобов'язання зі скорочення викидів парникових газів в атмосферу і нейтралізації наслідків глобального потепління.

Безкоштовна боротьба

В Україні 350.org діє пару місяців. Як розповіла "Українській правді. Життя" Катерина Мірошніченко, сама організація зареєстрована в Америці. По всьому світі вона розповсюджена як рух активістів. Катерина з однодумцями має повноваження представляти його в Україні, хоча 350.org ніде офіційно не зареєстрована.

Гроші на організацію дійств, переконує Катерина, їй ніхто не дає. Навіть костюми білих ведмедів були надані екоклубом Києво-Могилянської академії.

Крім флеш-мобів Катерина незабаром ходитиме в інтернати і розповідатиме дітям, що треба бути екологічно свідомими, берегти світло і воду, не купувати зайві пакети для продуктів, а використовувати ті, що є вдома.

Проблем з організацією цих екологічних акцій в активістки наразі не виникало.

Усі фото ЛігаБізнесІнформ

Реклама:

Головне сьогодні