Британець із металошукачем знайшов скарби VII сторіччя

— 25 вересня 2009, 11:31

Скарб VII сторіччя 55-річний Террі Герберт знайшов на одному з полів в англійському графстві Стаффордшир за допомогою металошукача.

Як розповів Герберт журналістам, він присвятив прогулянкам із металошукачем 18 років, але удача посміхнулася йому в липні цього року, коли він спробував щастя на фермі свого знайомого в графстві Стаффордшир у центральній частині Англії.

Після п'яти днів пошуків він знайшов скарб, які складається з золотих і срібних хрестів, деталей бойової зброї - зокрема, яблук та ефесів мечів, інкрустованих коштовним камінням, головних уборів, посуду, прикрас та іншого.

Усього в сховку знаходилися 1500 предметів загальною вагою у 5 кілограмів золота і 2,5 кілограми срібла. Вік більшості предметів датується приблизно VII сторіччям, однак точки зору археологів щодо питання віку всього скарбу розходяться.

Однак якість обробки металів і каменів така висока, що експерти припускають, що ці предмети належали англосаксонським правителям або еліті.

На думку експертів, скарб може стати ключем до розуміння культури англосаксів, під чиєю владою Англія перебувала з V сторіччя до норманського вторгнення у 1066 році.

Фахівці також вважають, що цей скарб стане одним із найвідоміших скарбів Об'єднаного Королівства.

"Це просто фантастична знахідка, виявлена абсолютно випадково. Вона змусить нас інакше поглянути на минуле", - сказав Роджер Бланд, який займався розкопками.

Представник британського уряду також охарактеризував знахідку як "найчудовіший твір англосаксонського ремісничого мистецтва".

Знахідку офіційно визнано скарбом. Тепер його оцінять експерти, після чого він буде виставлений на продаж і запропонований музеям.

Роджер Бланд не сказав, у скільки попередньо оцінюється знахідка, але зазначив, що йдеться про семизначну цифру.

Передбачається, що на остаточну оцінку скарбу відповідними органами піде не менше року, після чого Герберт зможе отримати належну фінансову винагороду.

Зараз скарб знаходиться у сховищі Художнього музею в Бірмінгемі.

З 25 вересня до 13 жовтня скарб буде виставлений у публічній експозиції музею.

За матеріалами "Бі-Бі-Сі", РІА "Новости", "Lenta.ru"

Реклама:

Головне сьогодні