Тест

Найяскравіші зірки: Потап з Каменських, брати Клички...

Черговий рейтинг найуспішніших вітчизняних зірок шоу-бізнесу та спорту опублікував журнал "Фокус".

Як зазначає видання, особливого прориву цього року в зірковому житті не спострегіалося. Певно, далась в знаки криза. Та в будь-якому разі деяким публічним особистостям вдалось й грошей заробити більше, ніж їхнім колегам, й "засяяти" яскравіше.

При складанні топ-25 експерти "Фокусу" враховували щільність гастрольного графіка та інтерес аудиторії до артистів. Зокрема, враховувалася частота та кількість запитів за рік у пошукових системах.

Також була підрахована кількість згадувань імен учасників рейтингу в ЗМІ, у тому числі 150 всеукраїнських і 300 регіональних друкованих видань, стрічки 10 інформагентств і близько 800 інтернет-ресурсів.

Додатковим, але не основним критерієм успішності стали розміри гонорарів і річний доход зірок. У рейтингу наведені середні гонорари артистів за один виступ, актуальні на даний момент, а також оцінка доходів спортсменів з вересня 2008-го по серпень 2009-го.

За версією видання "най-най" на українській естраді є дует Потапа і Насті Каменських (Справжні імена: Олексій Потапенко, 28 років, Анастасія Каменських, 22 роки).

Артисти, які минулого року були лише на 15-му місці, змогли випустити найбільше пісень, що стали народними хітами. Найпопулярнішими композиціями дуету є "Не люби мне мозги" і "Эх, кредит". Ці й інші треки Потапа і Насті лідирують у продажах мобільного контенту.

Потап і Настя Каменських - №1 на думку "Фокусу"

Варто зауважити, що в деяких випадках Настя і Потап погоджуються на кризовий варіант гонорару - $10-12 тисяч, тоді як зазвичай брали 20 тисяч євро.

У листопаді вони розігрівали публіку на київському концерті Крістіни Агілери. Навесні Каменських брала участь у танцювальному телепроекті. Приблизно у той же час Потап познайомився з репером Fat Joe і вирішив просувати себе на американський ринок.

Крім того, артисти беруть участь у рекламній кампанії мобільного оператора. А у новому телесезоні Потап і Настя Каменських стали співведучими телешоу "Я люблю Україну".

За оцінкою журналу, за минулий рік дует заробив понад 1 мільйон доларів.

Другу сходинку ТОП-25 зайняли артисти "Студії Квартал-95" (Фронтмени: Володимир Зеленський, 31 рік, Євген Кошовий, 26 років).

Видання пояснює свій вибір тим, що "Студія Квартал-95" регулярно з'являється у ранковому ефірі на ТБ, а також бере участь у шоу і дає повноцінні концерти.

До речі, криза практично не вплинула на їхню зайнятість: у графіку квартальщиків іноді значилося до 17 виступів на місяць.

"Студія Квартал-95"

Головною подією року головний "квартальщик" Зеленський вважає фільм "Любов у великому місті".

Й не дивно, адже ідею стрічки придумали сценаристи "Кварталу", а сам Володя зіграв одну з головних ролей. Правда, картина особливого прибутку не принесла.

Загалом же минулий рік приніс "Кварталу" близько 1 мільйона доларів.

На третьому місці рейтингу найуспішніших зірок опинився молодший з братів Кличків Володимир.

31-річний бажаний холостяк встиг за останні 12 місяців захисти свої чемпіонські титули від зазіхань американців Тоні Томпсона, Хасіма Рахмана й узбека Руслана Чагаєва.

А от найбільш значима подія у житті Володі поза рингом - кураторство в українському проекті на Венеціанській бієнале.

Володимир Кличко обішов у рейтингу свого старшого брата

"Кличко, він же художник, за великим рахунком, тільки малює на мордах", - пояснив свій вибір автор проекту художник Ілля Чічкан.

Окрім цього Кличко-молодший наприкінці 2008-го знявся у музичному кліпі Кріса Корнела і Тімбаленда "Part Of Me".

Крім боксу Кличко захоплюється гольфом і навіть суперничав в аматорських турнірах із Францем Беккенбауером, актором Семюелем Джексоном, мільярдером Дональдом Трампом.

Минулорічні прибутки Володимира Кличка склали 10 мільйонів доларів.

Втратила свої позиції в рейтингу Ані Лорак (справжнє ім'я: Кароліна Куєк). 30-річна співачка з першого місця у 2008-му році перестрибнула на четверте.

Лорак вже не перший рік є найбільш затребуваною вітчизняною співачкою. Правда, її концертний графік в останній рік був менш насиченим, ніж до кризи.

Ані Лорак минулого року лідирувала в рейтингу

Втім, інтерес до себе артистка підтримала - весіллям і випуском нового альбому "Солнце".

До того ж на рахунку Кароліни звання "Кращої співачки-2008", отримане у січні від британського радіо ESC (Eurovision Song Contest Radio) за пісню "Shady Lady".

За останні 12 місяців Ані Лорак заробила 200-250 тисяч доларів.

Дебютантами рейтингу стала група "Бумбокс" (Фронтмен: Андрій Хливнюк, 30 років).

Музичний колектив здобув популярність не лише в Україні, але й в країнах СНД. "Бумбокс" нерідко дає 8-10 концертів на місяць. Гастрольна географія групи охоплює більшість міст Росії, Білорусі, України, а також ближнього зарубіжжя.

У жовтні 2008-го у хлопців вийшла третя студійна платівка "III". Крім того, музиканти беруть участь у рекламній кампанії одного з операторів мобільного зв'язку.

За підрахунками журналу, Хливнюк з товаришами заробили за рік близько 1 мільйона доларів.

Лідер "Бумбоксу" Андрій Хливнюк

Помітно знизилась активність у Вєрки Сердючки (справжнє ім'я: Андрій Данилко Співак, шоумен, 35 років). Це позначилось і на позиції в рейтингу: з 2-го місця Сердючка опустилася на шосте.

Сам Данилко вважає минулий рік перехідним періодом. А значимим моментом артист називає створення музики для фільму "Веселуни". Його прокат призначений на жовтень.

За підрахунками "Фокусу", річний доход зірки навряд чи перевищив 150 тисяч доларів.

А от співачці Таїсі Повалій вдалось піднятися на 7 позицію (торік - 10-е місце у рейтингу).

Завдяки злагодженому тандему з чоловіком і продюсером Ігорем Ліхутою Повалій фактично працює на себе, а не "на того дядька". Тому прибутки від концертної діяльності й участі у рекламних кампаніях йдуть у сім‘ю та бізнес.

Минулий рік приніс Таї та її чоловіку близько 450 тисяч доларів.

На восьмому місці ТОП-25 розмістилася співачка, телеведуча, продюсер Наталя Могилевська (торік - 9-е місце у рейтингу).

Наталка Могилевська зайнялась продюсуванням молодих талантів

У 2008-ому Могилевська була музичним продюсером у проекті "Фабрика зірок-2". По закінченні проекту артистка взялася за розкрутку деяких фабрикантів і з'їздила з ними в тур.

Головною подією року Наташа називає відкриття свого продюсерського центра, студії звукозапису, продакшн-студії і школа танців - все в одному.

Завдяки своїй діяльності Могилевська заробила 850 тисяч - 1 мільйон доларів.

29-річний футболіст Андрій Воронін зайняв 9 місце в рейтингу (торік - 13 позиція).

Завдяки участі у рекламних кампаніях популярного напою і спортивної марки, український форвард Воронін входив у число найбільш високооплачуваних спортсменів країни.

У вересні минулого року англійський "Ліверпуль" віддав Андрія на рік в оренду берлінській "Герті". Там українець незабаром став кращим бомбардиром, забивши у Бундеслізі 11 голів.

Воронін хотів лишитися у Німеччині, але "Герта" не знайшла грошей на його викуп з "Ліверпуля", і Андрій був змушений повернутися в Англію.

За рік Андрій поклав до своєї кишені 4 мільйони доларів.

Співачка Тіна Кароль (справжнє ім'я: Тетяна Ліберман, 24 роки) замикає 10-ку найуспішніших зірок шоу-бізнесу та спорту.

Артистка, незважаючи на народження сина в середині листопада 2008-го, продовжує активно гастролювати. Так, вже наприкінці листопада того ж року Тіна відправилася в тур "Полюс притяжения".

У травні Кароль випустила новий кліп, а у серпні озвучила морську свинку з мультфільму "Бригада М". Нині ж Тіна бере участь у турі на підтримку кандидата в президенти Юлії Тимошенко.

За підрахунками журналу, діяльність Кароль принесла їй близько 270 тисяч доларів.

До наступної 15-ки рейтингу потрапили не менш успішні артисти.

Так, на 11-му місці опинився музикант Святослав Вакарчук.

Фронтмен групи "Океан Ельзи" менше ніж за $15 тисяч не виступає. Крім роботи у групі, син українського міністра освіти займається сольною творчістю.

За минулий рік Вакарчук орієнтовно заробив близько 300 тисяч доларів.

А от футболіст німецької "Баварії" Анатолій Тимощук хоча й заробив 5,5 мільонів доларів, але посів лише 12 місце.

13 позицію видання віддало співачці Вірі Брежнєвій (справжнє ім'я: Віра Галушка, 27 років).

У жовтні Брежнєва випустила свій другий сольний сингл "Нірвана", а у березні записала саундтрек до романтичної комедії "Любов у великому місті". У цьому ж фільмі Віра зіграла одну з ролей.

Річний доход Брежнєвої оцінюють у 500 тисяч доларів, основну його частину Віра заробила в Росії.

14 місце поділили артисти з Comedy Club UA і "Файна Юкрайна" (Резиденти: Сергій Притула, Вадим Мічковський (дядя Жора), Олександр Педан, Антон Лірник, Андрій Молочний, Андрій Бурим й інші).

Колективна діяльність, за оцінкою журналу, принесла гумористам $400 тисяч.

Притула та Молочний з "Файни Юкрайни" вміють заробляти гроші на гуморі

На 15 сходинці рейтингу опинився співак, телеведучий і продюсер Кузьма "Скрябін" (справжнє ім'я: Андрій Кузьменко, 41 рік).

На його рахунку кілька касових концертів, робота телеведучого і рекламна діяльність. Скрябін є обличчям взуттєвої марки і бере участь у кампанії однієї страхової компанії. В результаті шоумен має близько $70-80 тисяч.

Слідом за артистом - на 16 місці - йде боксер Віталій Кличко. Його річний прибуток становить 7 мільйонів доларів.

17 позицію зайняв футболіст Андрій Шевченко. Повернення у рідне "Динамо" для 32-річного Шевченка - головна подія цього року. У складі київського клуба він, нарешті, почав грати, а не просиджувати матчі на лаві запасних, як у "Челсі".

За останній рік Андрію вдалось заробити 9 мільйонів доларів.

На 18 і 19 місці опинилися дві співачки - Софія Ротару та Ірина Білик.

На сьогодні Софія Ротару - найбагатша співачка на пострадянському просторі. За 12 останніх місяців артистка розбагатіла на 500 тисяч доларів. А от на рахунку Ірини Білик - 270-300 тисяч доларів прибутку за рік.

Цьогорічна представниця України на "Євробаченні" Світлана Лобода зайняла 20 позицію в рейтингу. За минулий рік співачці вдалося заробити близько 100 тисяч доларів.

21 місце і 200 тисяч доларів прибутку має хіп-хоп група "Танок на майдані Конґо". (Фронтмени: Фагот (Олег Михайлюта, 35 років), Фоззі (Олександр Сидоренко, 36 років).

Гімнастка Ганна Безсонова опинилась на 22-му місці. У 2009-ому Безсонова приїхала в Японію на світову першість з художньої гімнастки в статусі абсолютної чемпіонки. Цей титул вона здобула у 2007-му в грецьких Партах. У 2008-м після Олімпіади в Пекіні Ганна збиралася завершити кар'єру. Але її вмовили взяти участь у Чемпіонаті Світу - 2009. Там вона посіла 3-е місце.

Ганна Безсонова минулого року знялась для чоловічого журналу

Ще одна спортсменка - тенісистка Катерина Бондаренко - посіла 23 сходинку. На рахунку Каті три перемоги над тенісистками з топ-10.

Сьогодні у рейтингу світової класифікації WTA серед тенісисток-професіоналок Катя і її сестра Олена займають 34 та 35 місця відповідно.

Лідер групи "Воплі Відоплясова" Олег Скрипка цього року опинився на 24 сходинці.

Останній альбом "ВВ" вийшов ще у 2006-му року. У 2009-му з'явилася тільки платівка "Краще" з хітами останніх 20 років. А зараз музикант занурений у фестивальне життя і суспільну діяльність - він займається організацією фестів "Рок-Січ" і "Країна мрій", дає благодійні концерти.

За оцінкою журналу, Скрипка заробив за рік близько 50 тисяч доларів.

І замикає ТОП-25 співачка Олена Вінницька (справжнє ім'я: Ольга Вінницька, 34 роки). Річний доход артистки - близько 200 тисяч доларів.

Топ-25 найуспішніших зірок шоу-бізнесу і спорту

Місце в цьогорічному рейтингу Місце в рейтинг 2008-го року Знаменитості Діяльність Прибуток за останній рік
115Потап і Настя КаменськихСпіваки, телеведучі$1 мільйон
28"95-й квартал"Шоумени, актори$1 мільйон
37Володимир КличкоБоксер$10 мільйонів
41Ані ЛоракСпівачка$200-250 тисяч
5-"Бумбокс"Група$1 мільйон
62Вєрка Сердючка (Андрій Данилко)Співак, шоумен$150 тисяч
710Таїсія ПовалійСпівачка$450 тисяч
89Наталя МогилевськаСпівачка, телеведучі, продюсер$850 тисяч-1 мільйон
913Андрій ВоронінФутболіст$4 мільйони
104Тіна КарольСпівачка$270 тисяч
116Святослав ВакарчукМузикант$300 тисяч
1214Анатолій ТимощукФутболіст$5,5 мільйонів
1316Вєра БрежнєваСпівачка, актриса$500 тисяч
1424Comedy Club UA і "Файна Юкрайна"Шоумени, актори$400 тисяч
1523Андрій (Кузьма) КузьменкоСпівак, телеведучий, продюсер$70-80 тисяч
16-Віталій КличкоБоксер$7 мільйонів
175Андрій ШевченкоФутболіст$9 мільйонів
183Софія РотаруСпівачка$500 тисяч
1911Ірина БіликСпівачка$270-300 тисяч
2017Світлана ЛободаСпівачка$100 тисяч
2122"ТНМК"Група$200 тисяч
22-Анна БезсоноваГімнастка-
2319Катерина БондаренкоТенісистка$175 тисяч
2412Олег СкрипкаМузикант$50 тисяч
2521Олена ВінницькаСпівачка$200 тисяч

Фото Сегодня, AP, Фокуса, Дмитра Шитка, прес-служби Тіна Кароль