На Дніпропетровщині розкрали мільйони, виділені на утилізацію хімікатів

— 29 вересня 2009, 13:31

Гроші замість знешкодження понад 350 тон пестицидів пішли на рахунки підставних комерційних структур і фактично були розкрадені.

Про це заявив речник обласного управління СБУ Ігор Воловик, повідомляє "Німецька хвиля".

Крім того, право на виконання робіт отримало підприємство, яке не мало відповідної ліцензії та обладнання. На думку екологів, так звана "утилізація" являла б собою просте вивезення хімікатів з одного місця і звалювання в іншому.

За фактом розкрадання бюджетних грошей та порушення правил поводження із небезпечними хімічними речовинами СБУ порушила кримінальну справу. Нікому особисто обвинувачення в махінаціях та фальсифікації тендеру не пред'явлене.

Водночас екологи вимагають від правоохоронців покарати винних у розкраданні та закликають встановити громадський контроль за перебігом справи. Адже на Дніпропетровщині 720 тонн мінеральних добрив, у яких закінчився термін придатності, потребують термінової утилізації.

[L]Користувачі - сільськогосподарські підприємства - не мають спеціальних приміщень для їхнього зберігання, тож залишають пестициди просто неба.

У більшості випадків, каже еколог Павло Хазан, встановити господаря хімікатів просто неможливо. Вони забруднюють повітря, із дощовою водою отрута потрапляє до ґрунтових вод та криниць, щороку екологи фіксують до десятка таких випадків.

Утилізація усіх залишків сільськогосподарських хімікатів цього року мала коштувати регіону понад 12 мільйонів гривень.

Реклама:

Головне сьогодні