Вчені розкрили ще один секрет острова Пасхи

— 9 вересня 2009, 09:10

Дослідники з Манчестерського університету та Університетського коледжу Лондона прийшли до висновку, що мешканці острова Пасхи прикотили кам'яні циліндри зі стародавнього вулкану, повідомляє ВВС.

Близько тисячі років тому жителі острова почали "вдягати" на стародавні кам'яні статуї величезні червоні шапки. Але досі науковці не могли розгадати, яким чином ці головні убори були доставлені до статуй.

Після 1914-го року британські археологи Колін Річардс і С'ю Хемільтон почали проводити наукові дослідження на острові Пасха.

І от тепер вони співставили декілька знахідок, які допомогли знайти розгадку появи на статуях червоних циліндрів. Головними ключами для розкриття таємниці стали сокира, дорога і стародавній вулкан.

"Ми знаємо, що шапки котили дорогою, викладеною з червоного вулканічного попелу", - розповів Річардс.

За словами археологів, кожний циліндр, вагою у декілька тон, було видовбано з вулканічної породи. Потім ці шапки "вдягали" на голови відомих кам'яних статуй, які розташовані по всьому острову.

Наразі залишається незрозуміло, як само і чому ці циліндри встановлювали на статуї.

Вважається, що мешканці острова витратили третину вулканічного матеріалу на виготовлення "головних уборів".

За версією вчених, спочатку каменоломня використовувалась для виготовлення статуй, і лише потім там почали робити циліндри.

Всього на острові Пасхи знайдено 997 статуй. А от циліндри на голові мають лише 200 - ті, які було встановлено на майданчику для урочистостей.

Реклама:

Головне сьогодні