Тест

Шкільні оцінки враховуватимуться при вступі у вуз – Вакарчук

Таке нововведення в умовах вступу на 2010 рік допоможе уникнути ситуації, коли пільговики подавали документи у десятки вузів, пояснив міністр освіти і науки Іван Вакарчук на прес-конференції у понеділок.

Він також повідомив, що в цьому році до вищих навчальних закладів III-IV рівнів акредитації будуть зараховані абітурієнти з балами в сертифікаті УЦОЯО з трьох предметів. Минулого року їх було лише два.

Так, у цьому році абітурієнти мають подати сертифікати з української мови і літератури, математики або історії (на вибір) і плюс ще один іспит з предмету, який є профільним. Цей профільний предмет визначає вищий навчальний заклад.

"Якщо це, наприклад, є біологічний факультет, то третім предметом, напевно, буде біологія", - пояснив Іван Вакарчук.

Крім того, у 2010 році при вступі у вищий навчальний заклад відіграватиме роль шкільний атестат. Тепер зараховуватиметься також середній бал атестату за 12-бальною шкалою. Він додаватиметься до балів-результатів ЗНО усіх абітурієнтів.

На запитання, чи не призведе вираховування цього середнього балу зі шкільного атестату до підвищення корупції у школах, Вакарчук заявив, що "треба враховувати зусилля тих дітей, які протягом шкільних років справді навчалися і тяглися до вищої оцінки".

За його словами, оцінка у шкільному атестаті відіграватиме важливу роль у випадку, коли абітурієнти матимуть однакові бали за зовнішнє оцінювання.

Крім того, Вакарчук заявив, що зі списків пільговиків виключили переможців Малої академії наук. За словами міністра, це було зроблено згідно вимог Асоціації ректорів вищих навчальних закладів.

На запитання, чи буде збільшено кількість бюджетних місць у вузах, Вакарчук спрогнозував, що кількість залишиться приблизно на тому самому рівні. Але остаточно сказати про це можна буде лише тоді, коли буде прийнято держбюджет.

"Не можу сказати, яке буде держзамовлення. Зможу сказати, лише коли держбюджет буде прийнятий. Але різких змін не буде", - зауважив міністр.

Вакарчук також повідомив, що у 2010 році при вступі на навчання за рівнем магістра, на основі базової вищої освіти, обов'язковим буде складання іспиту з іноземної мови.

"Українська правда. Життя"