В Африці знайдено найбільшого павука у світі

— 22 жовтня 2009, 18:15

Знайдений павук отримав назву Nephila komaci й вважається найбільшим з відомих науці павуків-шовкопрядів, повідомляє ВВС з посиланням на видання PloS One.

Щоправда, біолог зі Словенської академії наук та мистецтва Матяш Кунтнер та його колега Джонатан Коддінгтон з національного музею природничої історії у Вашингтоні, зазначили, що гігантські розміри мають лише самки. Розмах їхніх лапок сягає 12 сантиметрів. А от самці у порівнянні з ними зовсім крихітні.

За словами вчених, самки Nephila komaci здатні сплести павутину діаметром близько одного метра.

Однак ці павуки настільки потайні, що навіть білого Кунтнер ніколи не бачив гігантського павука живцем. Тобто вчений зміг ідентифікувати цей вид на основі зразка, який він вивчав у 2000-му році.

Тоді самка Nephila komaci знаходилася в колекції дослідного Інституту із захисту флори у Преторії.

Тривалий час вчений намагався знайти такого ж павука і в інших колекціях. Він вивчив 2,5 тисячі зразків у 37 музеях світу і, не знайшовши там Nephila komaci, вирішив, що цей вид зник.

Та коли один з його колег у Південній Африці знайшов ще три таких самих павука, стало зрозуміло, що вид й досі існує.

Це відкриття дозволило науковцям дослідити еволюцію чоловічих та жіночих особин павуків і зрозуміти, яким чином самки стають у 10 разів більшими за самців.

Доктор Кунтнер вважає, що "гігантизму" самок сприяла еволюція, оскільки це дозволило їм виводити чисельне потомство.

Вчені побоюються, що гігантські павуки знаходяться на межі зникнення.

"Ареал їх проживання дуже невеликий, він обмежений двома регіонами, де біологічна різноманітність наражається на небезпеку. Це Мадагаскар і Мапуталенд", - зауважив Джонатан Коддінгтон.

Реклама:

Головне сьогодні