Андрій Халпахчі: "Молодість" може переїхати з Києва

24 жовтня у Києві відкривається 39-й кінофестиваль "Молодість". Зірковими гостями фестивалю будуть французька актриса Катрін Деньов і голлівудський актор Жан Клод Ван Дам.

У програмі також багато стрічок з різних континетів, студентські роботи і ретроспективи видатних майстрів світового кіно.

Усе це традиційно відбуватиметься на тлі фінансових проблем. Художній керівник "Молодості" Андрій Халпахчі в інтерв'ю ВВС скаржиться на брак бюджетних грошей і підтримки з боку влади, через що, як він каже, "Молодість" може переїхати до іншого українського чи навіть європейського міста.

Андрій Халпахчі: Так станеться, якщо продовжуватиметься ситуація, коли в Києві неможливо буде повісити рекламу фестивалю, коли місто не дає жодної копійки і організаційно не зацікавлене у фестивалі, окрім публіки.

- Ви говорите про ті ж самі проблеми кожного року, а фестиваль досі тут.

- Усе ж таки минулого року київська мерія нам виділила 100 тисяч гривень - хоча отримали ми їх тільки два тижні тому. Цього року немає жодної копійки.

- Але "Молодість" - це вже бренд, наскільки важливим для вас є державне фінансування?

- Дуже важливим. У світі, за правилами міжнародних кінофестивалів, жодний кінофестиваль не реєструється всесвітньою асоціацією продюсерів, якщо він є повністю приватним чи зроблений на спонсорські гроші.

[L]

Нас фінансово підтримують міністерство закордонних справ Франції, німецький "Гете-Інститут", Норвезьке посольство. То може це нам можуть зарахувати як державну підтримку, і тоді не позбавлять міжнародної кваліфікації.

- Державна підтримка, але не української держави. Як на це все дивиться Віктор Ющенко, який є почесним президентом фестивалю?

- З боку Віктора Ющенка зроблено все, щоб цей фестиваль відбувся. А фінансовими питанням президент України і почесний президент фестивалю не має займатися.

- Скільки цього року у конкурсі фестивалю українських фільмів?

- Один повнометражний, один короткометражний і один студентський. Ми обрали саме такі фільми, які були б конкурентно спроможними.

- Чи не виникне із цим проблем наступного року? Зараз в Україні знімають дуже мало фільмів.

- Мабуть, постане. Я з цього приводу дуже хвилююся. Останніми роками кіновиробництво в Україні збільшилося, і якщо держава перестане взагалі фінансувати фільми, то це може бути колапсом українського кіно.

- Виходить, що в Україні може бути кінофестиваль без українськоо кіно?

- Фестиваль є дзеркалом кінопроцесу. Поки що нам є що показувати з українського кіно. Останніми роками зроблено багато кроків, щоб українське кіно розвивалося, і щось відбувається. Маленькими кроками, але відбувається.

Роман Лебедь, ВВС

Реклама:

Головне сьогодні