Померлі від пневмонії українці пізно звернулись до лікаря – МОЗ

— 28 жовтня 2009, 17:19

Про це заявив головний санітарний лікар Олександр Біловол на прес-конференції у середу.

"Насторожує, що більшість пацієнтів, які на сьогоднішній день знаходяться у лікарнях і ті пацієнти, які мали летальні випадки, практично звернулись десь на 7-8 день після того як захворіли", - заявив Біловол.

За інформацією першого заступника міністра охорони здоров'я Василя Лазоришинця, у Тернопільській області "госпіталізовано 25 людей у важкому стані. З цих 25 пацієнтів, 7 дітей".

У Львівській області на лікуванні у стаціонарах з 1 жовтня перебувало 6 осіб, в Івано-Франківській області було госпіталізовано 25 осіб, з них 7 у важкому стані.

Замміністра також підкреслив, що всім госпіталізованим були проведені тести на наявність вірусу A/H1N1 Каліфорнія ("свинячий грип"). Результати тестів були негативними. Наразі МОЗ не може точно сказати, що 20 людей, які померли у жовтні у західних областях, були інфіковані грипом A/H1N1.

[L]Результати досліджень, які встановлять точну причину смерті цих людей, будуть готові за 2-3 дні.

Водночас головний санітарний лікар Олександр Біловол зауважив у коментарі "Українській правді. Життя", що інформація про дуже швидкий перебіг захворювання, який спричинив смерть людей на західній Україні неправдива.

"Для нас головним критерієм є анамнез, коли людина захворіла. Практично у всіх хворих це було декілька днів від 7 до 8 на протязі яких проходили ці клінічні прояви", - заявив Біловол.

Біловол зауважив, що в розробленому МОЗ плані заходів по боротьбі з грипом передбачено, що іногородні люди можуть "звернутись в будь-яку лікарню і їм там нададуть допомогу".

Він також додав, що до огляду пацієнтів залучені студенти-інтерни шостого курсу.

"Студенти-інтерни, які мають вже відповідні знання, також до цього питання підв'язані і вони сьогодні разом з лікарями особисто займаються обходами, і це дає можливість попередити ситуацію (з виникненням великих черг у поліклініках і зайнятістю лікарів)", - додав Біловол.

Головний санітарний лікар також порадив з метою запобігання захворювання на грип та ГРВІ уникати переохолодження і одягати маски під час походів у людні місця.

"Українська правда. Життя"

Реклама:

Головне сьогодні