Новорічні Карпати: вартість свята

Як тільки у країні оголосили карантин, а отже продовжили шкільні канікули ще на три тижні, батьки поспішили відправити своїх діток подалі від українських мегаполісів. Особливо популярними стали Єгипет, Туреччина і Емірати.

Попитом керує паніка

"Я дотримуюсь думки головного санепідемолога країни - епідемії грипу в Україні немає, це звичайний сезонний сплеск гострих респіраторних захворювань", - каже віце-президент Асоціації лідерів турбізнесу України та директор компанії "Пан Укрейн" Олена Шаповалова.

"Ця істерія дуже погано вплинула на бронювання місць на гірськолижних курортах в Карпатах. На початку жовтня хвиля бронювань піднялася, а зараз призупинилася. Проте вже наступного тижня ми очікуємо зростання активності.

Загалом, набагато більше українців зараз надають перевагу Карпатам над іноземними гірськолижними курортами. У першу чергу через доступні ціни. Порівняно з минулим роком вони знизились на 10 %", - зауважує Шаповалова.

Директор з продажів туристичного оператора "САМ" Наталія Букарова розповідає, що тиждень-два тому відбувся бум попиту на путівки в теплі країни, який став набагато відчутнішим за попит минулих років.

Найшвидше розійшлися путівки в країни зі спрощеним візовим режимом, в основному Єгипет. Виїздили цілі сім'ї та студенти, яким зробили позапланові канікули. Дуже часто перелякані батьки, які не змогли взяти відпустку, поспішили відрядити разом зі своїми дітьми бабусь.

"Проте, порівняно з минулим роком, зараз звичайного попиту немає. Путівки за кордон купують менше, а от Карпати взагалі зупинилися в продажу. Запити є лише на другу половину січня та лютий", - додає Наталія Букарова.

Втім, Офіс з питань культури і інформації посольства Туреччини в Києві зауважує, що попри заяви туроператорів про зростання туристичного потоку в Туриччину, епідемія не призвела до масового виїзду українців. Хоча висновки робити ще зарано, адже о цій порі року туристичний потік із України в Туреччину знаходиться на мінімальному рівні.

В Туреччині, так само як і у всьому світі, спостерігається епідемія грипу. Але там іще з моменту виникнення епідемії було прийнято ряд заходів, щоб зупинити розвиток епідемії: забезпечення медикаментами, вакцинація груп ризику тощо. То ж в посольстві запевняють, що в Туреччині епідемія знаходиться під контролем, а на курортах відсутні будь-які випадки ускладнень або смертей, пов'язаних з пандемічною хворобою.

У Туреччині очікують зростання потоків з України на новорічні свята, хоча констатують, що через погіршення економічної ситуації в нашій державі, виїзні турпотоки по всім напрямкам зменшились порівняно з минулим роком.

Паніка навколо епідемії частково вплинула і на бізнес-туризм. Особливо це торкнулося поїздок по Україні. За словами Євгенії Кравченко, маркетинг менеджера компанії "BCD Travel - Телехаус Киев", що спеціалізується на діловому туризмі, клієнти скасовували бронювання готелів, здавали авіа- та залізничні квитки на поїздки в межах держави, міняли плани на відрядження.

"Треба також враховувати, що скасовуючи як туристичну, так і бізнес-поїздку, клієнт несе витрати, пов'язані зі штрафами авіакомпаній, залізниці, готелів за повернення квитка, зміни дати поїздки, відміну бронювання номера. Даний фактор обмежив туристів в ухваленні рішення "летіти чи не летіти", - розповідає Євгенія Кравченко.

Цінова політика на Новий рік

За даними УНІАН, уже минулого тижня 74% місць у санаторно-курортних установах Закарпаття на зимові свята були розкуплені. Більшість покупців - це московські та київські туроператори, які, не чекаючи передноворічного ажіотажу і не зважаючи на пов'язану із грипом паніку, скуповують місця в готелях і санаторіях, поки місцеві підприємці не підняли ціну.

Туристичні компанії стверджують, що на Новий рік карпатські курорти будуть заповнені. А чи приїздитимуть туристи потім - залежить від снігу.

За словами туроператорів, ціни на гірськолижні курорти цього року нижчі, ніж минулого, але більше падати не будуть, бо тоді підприємствам доведеться працювати собі у збиток.

У Київській асоціації турагенств заявили, що статистичних даних іще немає і висновки про вплив епідемії грипу на туризм в Карпатах робити зарано. На питання про цінову політику гірських курортів там відповіли коротко - переглядайте туристичні сайти.

Справді, інформацію про ціни готелів, пансіонатів та приватних садиб різного рівня сервісу на новорічні та різдвяні свята можна знайти на веб-сторінках турфірм. Щоправда, далеко не всі компанії слідкують за оновленням інформації або ж навмисно закінчують свій прайс-лист 24 грудня, щоб на свята можна було поторгуватися.

В деяких готелях вартість номеру в період свят в півтора рази вища за звичайну зимову вартість, і у п'ять разів перевищує літню ціну.

Представлені в інтернеті ціни за ніч у двомісному номері варіюються від 100 грн. до нескінченності, а деякі санаторії та пансіонати на свята пропонують виключно турпакети, тривалістю сім днів. Щоправда, забронювати стандартний номер економ-класу сьогодні буде вже дуже складно.

Керівник відділу корпоративного обслуговування київської філії "Trident-HIT" Ольга Шумакова розповідає, що номери вартістю 350-600 грн. уже розкупили. Залишилися лише дуже дорогі путівки, які більшість наших співвітчизників цього року не може собі дозволити.

"Зараз спостерігається тенденція того що туристи заощаджують на проживанні, намагаючись виділити більше грошей на ski-passes, розваги, транспорт (наприклад, приїхати власною машиною або прилетіти літаком)", - додає Шумакова.

Загалом впродовж року все більше туристів надають перевагу відпочинку в Карпатах, через доступні ціни і покращення рівня обслуговування. Здебільшого, це туристи з Центральної та Східної України. Мешканці західних областей відпочивають удома або надають перевагу мандрівкам закордон.

"Розвиток інфраструктури карпатських курортів напряму залежить від вкладених у них інвестицій, - каже Ольга Шумакова. - Так, Буковель активно забудовується, розчищаються траси, проектуються автомобільні стоянки. А от у Славському, хоч і розвивається готельна інфраструктура, підвищується рівень сервісу, але через брак фінансування траси продовжують перебувати в занедбаному стані".

Попри заяви туроператорів, що дешевих варіантів проведення Новорічних свят у Карпатах вже немає, сайти невеликих готелів пропонують розміщення за цілком прийнятною ціною.

"Українська правда. Життя" зробила невелику підбірку цін на карпатські та кримські засоби розміщення у святковий період. Нижче представлена вартість номерів типу "стандарт" або "напівлюкс" на карпатських курортах.

Карпати

Назва

Тип номеру

Ціна за ніч (грн./доба)

Готель "Лаванда Country Club"

с.Татарів

Чотирьохмісний котедж

(зі сніданком)

5395

Котедж "Марія"

с.Славське

Увесь котедж

(4-6 чол.)

2500

Готель "Буковель"

с. Поляниця

Двомісний напівлюкс

(зі сніданком)

1835

База відпочинку "VILLA GARDEN", с.Солочин

Двомісний напівлюкс

(зі сніданком)

1000

Готель "Чабан"

с. Поляниця

Двомісний стандарт

(зі сніданком)

1100

Готель "Терем"

с.Славське

Двомісний напівлюкс

(зі сніданком і вечерею)

950

Готель "Три сини"

смт.Східниця

Двомісний стандарт

(харчування та лікувальні послуги)

749

Готель "Петрос"

с.Татарів

Двомісний стандарт

(зі сніданком)

600

Приватний пансіонат "Джерело"

смт.Яремче

Двомісний стандарт

(зручності на поверсі)

600

Готель "Фантазія"

смт.Поляна

Двомісний стандарт

520

Готель "Континент"

смт.Поляна

Двомісний стандарт

475

Котедж "У Надії"

с.Карпати

Двомісний стандарт

400

Санаторій "Боржава"

с.Довге

Двомісний стандарт

384

Садиба "У Наталії"

с.Славське

Двомісний стандарт

(зі сніданком та вечерею)

350

Санаторій "Весна"

м.Трускавець

Економ-стандарт

(з лікувальними послугами)

240

База "Верховина"

смт.Східниця

Двомісний стандарт В

(з лікувальними послугами)

175

Садиба "Біла садиба"

смт.Ворохта

Двомісний стандарт

100

Попит і пропозиція на зимові свята поступово з'являється в Криму. Все більше готелів і здравниць пропонують свої послуги на Новий рік.

Крим

Назва

Тип номеру

Ціна за ніч (грн./доба)

Готель "Красотель-Левант",

м.Ялта

Двомісний стандарт

(зі сніданком)

839

Готель "Дакар Ресорт"

м.Севастополь, Балаклава

Двомісний стандарт

(зі сніданком)

600

Пансіонат "Кримські зорі"

м.Алушта

Двомісний економ-класу

(зі сніданком)

509

Санаторій "Дніпро"

смт.Гаспра

Двомісний стандарт

(з лікувальними послугами)

415

Санаторій "Ай-Даниль"

смт.Гурзуф

Двомісний стандарт

(харчування і лікувальні послуги)

280

Пансіонат "Перлина"

м.Ялта

Двомісний напівлюкс

(з харчуванням)

245

Реклама:

Головне сьогодні