Через фільми "Хостел-2" і "Пила-6" Тимошенко просять відсторонити віце-прем’єра

— 17 листопада 2009, 10:34

"Справа не у фільмах, а в тому, що влада намагається нами маніпулювати", - заявив голова НСКУ Сергій Тримбач на прес-конференції в Києві, повідомляє "Інтерфакс".

Разом з тим, керівництво НСКУ закликало главу уряду ще до президентських виборів підняти питання про відставку віце-прем'єр міністра з питань гуманітарної і соціальної політики Івана Васюника.

Також член експертної комісії з питань громадської демонстрації кіно-та відеофільмів психолог Людмила Гріценок зазначила, що, як правило, подібні заборони призводять до широкої рекламної кампанії заборонених стрічок.

Нагадаємо, 10 листопада відбулося засідання урядового комітету з питань гуманітарної і соціальної політики, на якому було прийнято рішення про проведення службового розслідування рішення експертної комісії з питань громадської демонстрації кіно-та відеофільмів.

[L]Приводом для засідання урядового комітету стало рішення Національної комісії з питань захисту суспільної моралі про заборону демонстрації фільму "Хостел-2" на території України.

У Комісії вважають, що фільм "Хостел-2" порушує вимоги закону України "Про захист суспільної моралі", оскільки він пропагує культ насильства і жорстокості. Це рішення було направлено до Мінкультури і туризму України.

Але Комісія з питань розповсюдження і демонстрування фільмів при Держкіно дозволила показ стрічки з віковим обмеженням в 21 рік. Таке рішення підтримала голова Державної служби кінематографії Ганна Чміль, яку урядовий комітет хотів відсторонити від обов'язків. Але за інформацією НСКУ, вона все ще займає посаду голови Держкіно.

Національна комісія подала позов в Окружний адміністративний суд міста Києва з проханням скасувати державну реєстрацію фільму "Хостел-2" та визнати недійсними прокатне посвідчення.

Суд прийняв рішення звернути увагу міністра культури Василя Вовкуна на необхідність забезпечити належну організацію роботи експертної комісії при Мінкультури, щоб не допустити розповсюдження і демонстрування на території України фільмів, які не відповідають вимогам законодавства.

Реклама:

Головне сьогодні