Королева Іспанії подарувала Папі Римському фальшиву картину

— 19 листопада 2009, 15:59

Португальський експерт Уго Хав'єр встановив, що королева Іспанії Ізабелла II у 1855-му році свідомо подарувала Папі Римському Пію IX підробку картини "Містичні заручини святої Катерини" Бартоломе Естебана Мурильйо, повідомляє The Art Newspaper.

Науковець також з'ясував, що через десять років після свого "щедрого" подарунку Папі, іспанська королева віддала оригінальну картину Мурильйо португальському королю Луїсу.

Обман був виявлений після того, як Хав'єр знайшов архіві лісабонського палацу старий альбом з фотографіями картин, які свого часу належали королівській резиденції в Лісабоні.

Одна з цих фотографій, на якій зображено "Містичні заручини святої Катерини" (створена десь у 1650-55-х роках), була підписана особисто королем Луїсом. У написі йшлося, що картина була подарована королевою Ізабеллою II у 1865-му році.

Це при тому, що десятьма роками раніше іспанська королева подарувала ніби то таку ж саму картину Папі Римському. Саме з цих фактів експерт встановив, що Понтифіку дісталася фальшивка.

Причому королева напевне знала, що дарує Папі Римському не оригінальну роботу Мурильйо.

"Очевидно, що картина знаходилась в її (королеви Ізабелли II) колекції до 1855-го року. Певно, королева Ізабелла не хотіла розлучатися з нею", - пояснив куратора Museo de Bellas Artes de Bilbao Беніто Наваррете, додавши, що ця копія дарувалася Папі "з явним наміром його обдурити".

У той час у Ватикані були впевнені, що "Містичні заручини святої Катерини" - оригінал і навіть зробили полотно частиною колекції у Ватикані.

Вчені не можуть бути впевнені, чому Ізабелла зробила це, але припускають, що вона хотіла зміцнити відносини з Португалією, тому й подарувала королю Луїсу справжню картину.

Вважається, що королева вирішила не повторити той самий обманний картинний трюк з королем Луїсом, побоюючись, що її розкриють.

Наразі справжню роботу Мурільйо, яка належить Національному музеї в Лісабоні, можна побачити в музеї образотворчих мистецтв де Більбао (до 17 січня 2010 року).

Реклама:

Головне сьогодні