Від фізичних навантажень росте мозок

— 20 листопада 2009, 10:33

Фахівці з університету Іллінойсу і Пітсбурга встановили, що люди похилого віку можуть постояти за своє здоров'я в майбутньому, стимулювати зростання структур головного мозку, а це означає, що і покращувати певні види пам'яті, причому цілком звичайним способом, пише "Комсомольська правда в Україні".

Після проведення численних досліджень було доведено, що чим більше розміри гіпокампу, тим краще у людини розвинена просторова пам'ять. Саме цей парний відділ мозку є відповідальним за орієнтування в просторі.

Також відомо, що після його видалення, людина втрачає можливість запам'ятати те, що відбувається з нею зараз, але сліди довготривалої пам'яті залишаються.

Дослідження показали, що у досвідчених таксистів Лондона розмір гіпокампу більший, ніж у звичайних людей, і що у студентів під час підготовки до сесії, перед важливими іспитами, цей відділ мозку збільшується.

Відомо також, що в міру старіння людини гіпокамп зменшується, з'являються значні погіршення в роботі пам'яті і пізнавальних здібностей. Звичайно, швидкість, з якою це відбувається, у всіх людей різна, але з упевненістю можна сказати, що всі люди похилого віку проходять через це.

Учені знають як збільшити розмір гіпокампу у мишей за допомогою різних вправ. Залишалося питання, як це зробити у людини.

Відповідь була знайдена, після того, як було досліджено 165 людей похилого віку (109 з них були жінками) у віці від 59 до 81 року.

За допомогою магнітно-резонансного дослідження вчені провели об'ємний аналіз правої і лівої половин гіппокампу. Також вони провели тестування людей, що дозволяє зробити висновки про їхні здібностях.

Згідно з результатами, люди похилого віку, які ведуть активний спосіб життя з великою кількістю аеробних навантажень, на 40% краще орієнтуються в просторі, що також співвідноситься з розмірами їх гіпокампу.

"Чим в кращій спортивній формі вони знаходилися, тим більше тканин було в гіпокампі, тим краще функціонувала їх просторова пам'ять", - зауважив професор Артур Крамер.

"Тобто якщо ви не ухилятися від регулярних фізичних навантажень, то і потрібні для повноцінної повсякденному житті відділи мозку продовжують розвиватися і запам'ятовувати інформацію", - додав професор Кірк Еріксон.

Реклама:

Головне сьогодні