В Україні з’явилась лабораторія з типування донорів кісткового мозку

— 23 листопада 2009, 10:48

Нова лабораторія працює на базі Національної спеціалізованої дитячої лікарні "ОХМАТДИТ".

Лабораторію оснащено згідно сучасних стандартів. Зокрема, для неї закуплено найсучасніше обладнання для здійснення тонких генетичних аналізів, необхідних для визначення сумісності та підбору донора стовбурових гемопоетичних клітин.

Щорічно в Україні реєструється до 550 нових випадків онкологічних захворювань крові у дітей. Близько 300 з них потребують пересадки кісткового мозку і лише 20% з них мають родинного сумісного донора та можуть отримати таке лікування в Україні. Для інших шанс на спасіння - лікування за кордоном, вартість якого складає від 100 тисяч доларів США до 350 тисяч Євро.

Лабораторія - це перший, але найважливіший крок до початку проведення операцій з пересадки кісткового мозку від неродинних донорів в Україні. Цей центр буде здійснювати найбільш точну діагностику на онкогематологічні захворювання, і - найголовніше - типування потенційних донорів кісткового мозку, що значно покращить надання спеціалізованої допомоги дітям та дозволить проводити лікування в Україні без направлення їх за кордон.

Певний час лабораторія працюватиме в тестовому режимі, поки не буде підтверджено й визнано на міжнародному рівні якість та точність її даних.

Надалі це дасть Україні можливість приєднатися до міжнародної мережі реєстрів донорів кісткового мозку й надасть для хворій на лейкемію дитині шанси знайти сумісного донора та подолати тяжку недугу.

Реклама:

Головне сьогодні