Тест

В Україні – найбільше поширення ВІЛ серед країн Європи і колишнього СРСР

Про це заявила координатор об'єднаної програми ООН з ВІЛ/СНІДу (UNAIDS) в Україні Анна Шакаришвілі з посиланням на дані, опубліковані у доповіді цієї програми, повідомляє "Німецька хвиля".

"В Україні продовжується зростання кількості нових випадків", - зауважила Шакаришвілі.

За її словами, зростання ВІЛ-епідемії пов'язане з тим, що не вистачає цілеспрямованих програм держави, направлених на приборкання епідемії.

"Тому поки не буде програм, направлених на тих, хто вживає наркотики, на секс-робітників, чоловіків, які мають секс з чоловіками, - то важко буде зупинити епідемію", - наголосила Шакаришвілі.

Вона повідомила, що ООН рекомендує Україні підвищити якість і спектр заходів, направлених на запобігання поширення ВІЛ-інфекції серед найуразливіших категорій населення, розширити профілактичні програми зі зміни статевої поведінки та активніше направляти на боротьбу з ВІЛ-епідемією фінансові ресурси не тільки від міжнародних донорів, але й національні кошти.

Водночас, згідно з доповіддю об'єднаної програми ООН з ВІЛ/СНІД, за останні 8 років у світі кількість випадків інфікування ВІЛ знизилася на 17%.

Та попри загальне уповільнення поширення ВІЛ-інфекції у світі, у Східній Європі та Центральній Азії показник поширення ВІЛ продовжує зростати. Зокрема у Росії та Україні зафіксовано 90% всіх випадів захворювання на вірус імунодефіциту людини у цьому регіоні.