Україні дадуть вакцину, якщо вона не буде скаржитися

— 25 листопада 2009, 12:26

Про це заявила заступник директора європейського регіонального бюро ВООЗ Нати Менабде на підсумковій зустрічі представників місії ВООЗ з урядом України у вівторок, пише "Комерсант-Україна".

За її словами, ВООЗ готовий в якості гуманітарної допомоги вже у грудні доставити в Україну ці дози вакцини, але для цього Україна має виконати низку умов.

"Якщо буде ухвалено позитивне рішення щодо вакцинації, то від України потрібен так званий лист про наміри. Він означає, що країна бере на себе відповідальність не пред'являти претензій виробникам у випадку, якщо щось станеться", - заявила Менабде.

Крім того, ВООЗ вимагає змін у законодавстві України.

[L]"Національна процедура реєстрації в Україні вимагає масованих клінічних випробувань вакцини, а вони в період пандемії не є доцільними", - сказала Менабде.

За її словами, "ВООЗ гарантує, що якість і безпека перевірені дуже серйозними випробуваннями".

Як відомо, в українському суспільстві зберігається неоднозначне й часом відверто негативне ставлення до вакцинації - зокрема, після низки смертей дітей після вакцинації.

Так, у травні 2008 року в Краматорську помер школяр - за попередньою інформацією, від щеплення, хоча Міністерство охорони здоров'я України заперечує такий причинно-наслідковий зв'язок.

Як повідомила у вівторок Менабде, експерти ВООЗ провели розслідування цього випадку і не встановили причинно-наслідкового зв'язку між смертю школяра і його вакцинацією. Однак Менабде уточнила, що ця історія ще "не закрита".

Прем'єр України Юлія Тимошенко ж, серед іншого, заявила, що за останній рік через політично створений негативний імідж вакцинації значно менша кількість людей була щеплена, зокрема, від сезонного грипу.

Реклама:

Головне сьогодні