Студентів на східній Україні кусають блохи

— 30 листопада 2009, 11:27

Мешканці 5-го гуртожитку Харківського політехнічного університету як тільки можуть борються з блохами. Хтось обмазує дустовим милом стіни, дехто намагається вигнати кровожерців із-під шпалер малярним валиком чи гарячою праскою щодня проходить по матрацу, повідомляє "Радіо Свобода".

Дехто навіть боїться засинати вночі.

"Спати неможливо. Спиш і думаєш: лазить вона чи не лазить? Кусає чи не кусає? Ходиш потім з ногами у гулях величезних, все чухається", - каже студентка п'ятого курсу Ірина.

Кілька десятків укусів якось вранці нарахувала на тілі першокурсниця Оксана. Після того, як чергова санітарна обробка у гуртожитку, що її проводить дезинфекційна служба, не дала результату, дівчина разом із подругою вирішили самі взятися за блох. Труїли отрутою, що продається в усіх супермаркетах. Результату, як каже студентка, жодного.

"Труїли двічі. Ми купували балончики, і моє ліжко та стіни, все обробляли отрутою з цього балончика. Все одно - не допомогло. Якось прокинулася і сорок укусів за ніч було", - скаржиться студентка.

Із блохами у цьому гуртожитку воює не одне покоління студентів, розповідають в обласній дезинфекційній станції. Аби позбутися кровососів, будівлю треба піддати обробці повністю: одночасно обробити кімнати, підвали та горища. А речі студентів обдати гарячою парою у спеціальній камері.

Таке можна зробити лише влітку, коли в гуртожитку немає студентів. Однак через те, що під час канікул дехто таки залишається в місті, суцільна дезинфекція неможлива, переконує керівництво студмістечка. Утім, навіть якби це і сталося, результат не гарантовано, каже Олександр Коломийченко, директор фірми, що займається дезинфекцією.

"На жаль, зараз не випускають препарати, які знищують усі стадії розвитку блохи, від личинки до дорослої особини. "Карбофос" перестав входити до складу цих препаратів. А входять тільки препарати, що винищують дорослу стадію. Роблять те, що простіше і легше. Раніше, коли був "Карбофос", звільняли (від блох) цілі готелі", - каже Олександр Коломийченко.

Утім, шанси у студентів таки є, переконують в обласній дезстанції. Треба лише позбутися старих меблів, через які зазвичай і з'являються блохи. Однак і для гуртожитків, і для самих студентів - це неприпустима розкіш.

Реклама:

Головне сьогодні