Новорічні заробітки: від діда Мороза до флориста

Заощаджені на зимовий відпочинок гроші багатьох українців з'їла криза. У такій ситуації замість Єгипту чи навіть Карпат доведеться залишитися вдома. За майже 2 тижні святкового відпочинку можна встигнути наїстися олів'є, передивитися телевізійні новорічні вогники та привітати усіх рідних і близьких. І не тільки.

Бажаючі підзаробити грошей в останні дні старого року та в перші дні нового мають навіть більше можливостей, ніж раніше. Окрім дідів Морозів, Снігуроньок та таксистів, на свята підвищується попит на працю тих, хто вручну виготовляє листівки та шерстяну біжутерію. При бажанні знайдуть роботу няні, дизайнери інтер'єрів та навіть флористи.

Діда Мороза замовляли?

Бажаючі попрацювати новорічною парочкою, дідусем Морозом та Снігуронькою, знайдуть не одну пропозицію на веб-сайтах із працевлаштування. Наш пошук з'ясував - вартість одного виклику додому чи в офіс варіює, тому зупинятися на першому-ліпшому варіанті не варто. Завжди є шанс, що в іншому місці запропонують більше, тому прицінятися потрібно обов'язково у кількох агенціях. Багато залежить від конкретного часу, адже чим ближче до вечора 31-го грудня, тим вищою буде ціна.

Полегшить пошук наявність костюмів, адже оренда одного комплекту вбрання коштуватиме до 200 гривень, а от ціна пошиття перевищуватиме 1000 гривень.

У пошуку "роботи" кореспондент "Української правди. Життя" зателефонувала за кількома оголошеннями. У них значилося: "Шукаємо Дідів Морозів та Снігуроньок, з костюмами і без". Вихідні дані нашої Снігуроньки були такі: є костюм та невеликий досвід масовика-затійника.

За одним телефоном нам відразу порадили шукати пару, бо зазвичай зладнати роботу двох незнайомих людей буває важко. Зорієнтували і щодо розцінок: до 31 грудня 30-хвилинний виклик додому у сім'ю (1-2 дітей) коштуватиме 180-200 грн. 31 числа ціна такого виклику підстрибне до 350 грн.

За іншим оголошенням нас підбадьорили трохи вищими розцінками:

Дата, тривалість, місце

Оплата на двох

До 25 грудня, 30 хв., офіс/додому

250-300 грн

25-29 грудня, 30 хв., офіс/додому

400 грн

29-30 грудня, 30 хв., офіс/додому

500 грн

До 17:00 31 грудня, 30 хв., офіс/додому

700

Пізніше 31 грудня

800 і більше

Що стосується святкових ранків у школах та дитсадках, то пропозицій практично немає. Кажуть, розписували ведучих, починаючи із жовтня, а в багатьох випадках у дитячих закладах обмежуються можливостями вихователів та вчителів.

Із новорічними корпоративними вечірками дідам Морозам та Снігуронькам ще можна встигнути. Так, до 25 грудня вартість роботи пари коштуватиме до 3000 грн., 26-30 числа ціна виросте до 4000. В останній день року можна буде заробити до 6000 грн, причому знову таки під вечір ставки ростимуть.

Особлива увага - важливим деталям

За словами киянки Аліни Нагорної, яка має 5-річний стаж роботи Снігуронькою, початківцям складно долати скутість та сором'язливість. Тому, радить вона, варто починати з поздоровлень за викликом додому: "Пізніше, з досвідом, стане веселіше, зникне хвилювання. Тоді можна братися за роботу у дитсадках та школах. Однак треба пам'ятати, що діти не завжди слухають, коли до них звертаються невпевнено".

Нагорна радить пропрацювати сценарій поздоровлення до найменших реплік та підводок до конкурсів. "Будьте готові до того, що діти можуть погано іти на контакт, а придумані вами конкурси можуть здатися їм нудними", - каже вона. І додає: "Треба знати, як без допомоги батьків заспокоїти дитину, яка, наприклад, впала і плаче. Звичайно, не можна запізнюватися, сварити діток чи злитися на них".

Професійна Снігуронька Аліна Нагорна
Крім того, потрібно звернути увагу на три важливі речі. Перша - якщо це корпоратив, важливі наявність власного сценарію вечірки, костюмів та своїх музик. Без діджея та сценарію впадуть як шанси отримати ангажемент, так і заробити більше.

Друге - певний відсоток зарплатні доведеться віддати за послуги агенції-посередника. При цьому, якщо у вас немає досвіду роботи, то попрощатися випаде аж із половиною заробленого.

Третє - треба потурбуватися про транспорт. Таксі на свята підвищить тарифи удвічі, а з мішком подарунків пересуватися у метро не дуже зручно. Тому є сенс їздити по хатах замовників на своєму авто або ж знайти поблажливих знайомих, з якими можна домовитися про прийнятну оплату.

Домашні феї на замовлення

На свята цього року активізується попит і на домашній персонал: домогосподарок та нянь. Розцінки на послуги домогосподарок, які приберуть помешкання до чи після святкування, майже не змінилися. А от вартість роботи нянь зросла, а надто - у Новорічну ніч.

За словами Світлани Романенко з агенції домашнього персоналу "Світлана Груп", разове прибирання 100 м² площі коштуватиме 300 грн. А ось няня, якій доведеться бавити дитину замовника у Новорічну ніч, проситиме 500-600 грн. Для цієї роботи потрібен педагогічний стаж або принаймні досвід роботи з дітьми.

За словами Романенко, "під свята" на ринку є і такі послуги:

Послуга

Вартість

Умови

Кухар у Новорічну ніч

Банкет для 10 осіб - 600 грн

Банкет для 20 осіб - 800 грн

Потрібен досвід роботи

Дизайнер інтер'єру (декорація будинку та ялинки святковою атрибутикою)

400 грн

Досвід роботи не обов'язковий

Флорист (декорація будинку чи іншої території квітами)

300 грн

Кваліфікація не вимагається

Вам листівка, нам - копійка

Під час свят затребувані й промоутери. Порівняно з листопадом, у грудні кількість вакансій у категорії "промоутер" на сайтах із працевлаштування трохи зросла. Зарплатню пропонують майже таку саму, як протягом року - в середньому від 15 до 30 грн за годину. Комунікабельність та приємна зовнішність - це все, чого вимагають від тих, хто роздаватиме флаєри чи листівки або проводитиме промо-акції.

У святковий час заробити ставку та ще й процент від кількості проданого товару промоутер може, працюючи в алкогольних відділах супермаркетів. Пояснюється це тим, що більшість відвідувачів цих відділів - чоловіки, які під тиском симпатичної промоутерки часто купують "потрібний" їй продукт.

Директор з персоналу порталу rabota.ua Наталія Бровченко додає: "Є шанс тимчасово влаштуватися касиром, продавцем чи прибиральником, адже в багатьох місцях персонал часто просить відпустки на Новий рік".

На думку Бровченко, можуть шукати разового заробітку і бармени, офіціанти, діджеї: "Якщо порівнювати з 2007 та 2008 роками, то гонорари цим категоріям працівників цього року будуть скромніші, ніж у минулому. Справа в тому, що у багатьох компаній бюджети на корпоративи затверджувались на початку року, коли панувала криза. Відповідно, на розвагах багато хто вирішив зекономити".

Заробляємо хендмейдом

Новий рік - чудова можливість попрацювати і для тих, хто виготовляє новорічні листівки своїми руками. Цей вид роботи підходить насамперед студентам. За словами киянки Олени Волкової, відомої в мережі як s4astiee, витрати на виробництво однієї листівки складають від 4 до 30 грн. А в залежності від собівартості матеріалів формується ціна на саму листівку.

Листівка від Олени Волкової
"Я вже продала 30 штук і планую продати, як мінімум, удвічі більше", - каже Волкова. Ціни на її роботи варіюють від 10 до 70 грн. Клієнтів дівчина знаходить на виставках-ярмарках, на різноманітних інтернет-форумах та соцмережах, а матеріали закупає в інтернет-магазинах та арт-галереях столиці.

"Приблизне співвідношення собівартості та прибутку - 1:2 або 1:3. Усе залежить від складності роботи", - каже Олена. Зацікавленим вона радить не боятися пробувати творити щось нове. Мовляв, можливо, із часом та досвідом відпрацюється навіть авторський стиль, а впізнаваність завжди грає майстрові на руку.

Листівка від Наталі Любченкової
Колега Волкової по цеху, киянка Наталя Любченкова (saved_child у мережі), додає: "Така робота - це і розвага, і ліки для нервів. Тому одного разу почавши, ризикуєте захопитися".

Користується попитом взимку і сезонна біжутерія. Так, Юлії Бабенко, яка виготовляє прикраси із шерсті, для роботи потрібні мильна вода, спеціальні голки по 10 грн за штуку, пухирчата плівка та шерсть вартістю 20-70 грн за 100 грамів.

"Візьмемо, наприклад, ось таку прикрасу (на фото зверху). Шерсті я витратила не більше 20 грамів, часу - десь півтори години. Ціна такого виробу - 150 грн", - розповідає Бабенко. За її словами, праця добре окупає себе, навіть при врахуванні вартості фурнітури.

У роботі з авторською біжутерією, як і у випадку з листівками, важлива розкрутка майстра та його працездатність. "Звичайно, якщо поставити собі мету, а справу - на конвеєр, то дохід може бути стабільним", - каже Юлія. І додає: "Перед святами ажіотаж зростає. Тим більше, у майстрів є можливість засвітитися на таких новорічних виставках хендмейду, як "Ручные вещи".

***Як бачимо, для польоту фантазії у бажаючих заробити під святковий шумок можливостей вдосталь. Залишається тільки обрати гідний ваших можливостей та бажань варіант і з позитивним настроєм братися до справи, яка, як відомо, майстра боїться.

Реклама:

Головне сьогодні