Експеримент з новорічними аксесуарами: чи безпечні вони? Відео

Інна Городецька по дитячих магазинах не надто полюбляє ходити. "Всі сучасні іграшки мають два вагомих недоліки - або коштують шалено дорого, або дешеві, але жахливої якості", - пояснює молода мама.

З її словами погодяться тисячі мам, які після купівлі гарної іграшки вже вдома з'ясовують, що вона шалено смердить або ж її деталі відвалюються при найменшому натиску дитячих рук. І нерідко такі іграшки куплені не на ринку, а в магазинах.

Синові Сергія Каспарова з цим пощастило - у нього було значно менше поламаних неякісних іграшок, ніж в інших однолітків. Сам Каспаров, який щодня перевіряє безпечність дитячих іграшок в лабораторії Укрметртестстандару, зізнається: на око відрізнити якісний товар від неякісного навіть йому важко.

"Як спеціаліст я бачу тонкі місця на цих іграшках", - зізнається заступник лабораторії випробувань іграшок науково-дослідного центру випробувань продукції Укрметртестстандарту.

Виробник брязкальця, що на фото, на маркуванні вказував, що цю іграшку не можна давати дітям до 3 років. Брязкальце не лише проходить через отвір, який імітує дитячий рот (зверху ліворуч на фото), але й виготовлене з крихкої пластмаси. Щоб перевірити витривалість таких іграшок, в Укрметртестстандарті на них кидають гирі вагою 1 кг.
Крім того, в магазинах експерту зустрічаються й ті іграшки, на які він не давав сертифікат відповідності, а відтак така іграшка не вважається безпечною для дитячої гри і не має з'являтись на полицях магазинів. Ці нехитрі премудрості й допомагали йому обирати для своєї дитини якісні іграшки.

Вітчизняні стандарти безпеки, згідно з якими мають перевірятись усі іграшки, виключають можливість дитини проковтнути небезпечну деталь іграшки, поранитись крихкою пластмасою чи наїстись вмістом м'якої іграшки, у якої неміцні шви.

От тільки далеко не все, що можна придбати на дитячих ринках має відповідний сертифікат відповідності.

Та уяснити масштаби присутності неякісних іграшок непросто: експерти не беруться робити такі оцінки.

"Ми жодного разу не перевіряли дитячі іграшки", - пояснює неможливість прокоментувати ситуацію з дитячими іграшками керівник Центру незалежних експертиз "Тест" Валентин Безрукий. І додає, оскільки в Україні такими незалежними експертизами займається лише його організація, будь-які оцінки ринку будуть дуже приблизними.

Колекція іграшок, що не відповідають вітчизняним стандартам безпеки, Укрметртестстандарту
В Укрметртестстандарті кажуть, що з усіх дитячих іграшок, які привозять їм на перевірку, не відповідають держстандартам близько 10%. Сертифікати відповідності таким іграшкам не видають, і їх не мають права продавати у магазинах країни. Принаймні теоретично.

Новорічні "радощі"

"Новий рік - це карнавальна ялинка, бенгальські вогні, конфетті, навіть свічки. Звідси і небезпеки, що можуть виникати. В карнавальних костюмах, масках, головних уборах найбільша проблема, у тому, якщо ти зненацька будеш біля відкритого вогню, щоб щось не трапилось із твоїм костюмом", - пояснює Сергій Каспаров важливість перевірки на займистість масок та новорічних прикрас.

Як переконалась "Українська правда. Життя" у дуже простому експерименті, з займистістю у карнавальних масках і прикрасах не все в порядку.

На зустріч з представниками Укрметртестстандарту ми прийшли з купленими у супермаркеті трьома різними масками для обличчя та однією симпатичною шапкою для маленького Діда Мороза. Один з куплених зразків ще в магазині викликав у нас підозру: прикраса для голови "Вождь Апачі", виготовлена у Китаї, була уся пір'яна. А відтак може дуже швидко горіти.

Та у лабораторії "Укрметртестстандрату" з'ясувалось, що виробник не полінився обробити цей новорічний аксесуар спеціальними речовинами: прикраса для голови займається при контакті з вогнем, але одразу гасне. Це стосується і основи "Вождя Апачі", і пір'їн, що стирчать зверху, і тих, що звисають донизу. За таку прикрасу не шкода віддати 45,60 гривень (саме стільки вона коштувала).

Ще один новорічний головний убір теж викликав підозру ще в магазині - він видавався дуже синтетичним на дотик. Але "Шапка Діда Мороза" вартістю 32,65 гривень, виявилась не такою вогнетривкою, як "Вождь Апачі". Після підпалювання шапки, вогонь миттю поширився на весь головний убір, від якого почали відвалюватись запалені шматки (цього не має бути з показників безпеки).

"Швидкість поширення полум'я не повинна бути більше 10 мм в секунду. А ковпак горить зі швидкістю - 26, 8 мм за секунду", - коментує Сергій Каспаров. Не виникло запитань у експерта до маски "Білочки" вітчизняного виробника (вартість 17 грн): вона горіла повільно, то ж у разі небезпеки дитина може встигнути її з себе зняти.

Хоча, звісно, краще було б якби вона згасла. Так, як маска з блискітками "Зірочка" за 11,39 гривень - з таким аксесуаром не страшно залишати дитину без нагляду батьків.

"Маска карнавальна новорічна сьогодні не підлягає обов'язковій сертифікації", - бідкається Каспаров. Адже тепер Держспоживстандарт не може змусити виробників обов'язково перевіряти безпечність новорічних аксесуарів. А добровольців з сертифікації, звісно, немає.

Втім, не факт, що така обов'язкова сертифікація убезпечила українців від неякісної продукції. Принаймні серед тих груп товарів, які Держспоживстандарт перевіряє, чимало неякісних, які без сертифікатів таки продаються на вітчизняних ринках.

Як не купити погане

Напередодні новорічних свят батьки штурмують дитячі магазини у пошуках іграшок для подарунків. Особливості предметів для дітей у тому, що батьки мають бути впевненими у їхній безпечності: що дитина не зможе пропхати пальчик і витягнути дроти машинки чи наїстись синтетичної набивки м'якої іграшки.

Ця м'яка іграшка на вигляд була доволі добротно зшитою. Та й коштувала вона близько 80 гривень. Але шви у неї ненадійні
"Є іграшки, що коштують дорого, але не проходять випробування", - ділиться спостереженнями Сергій Каспаров.

"Сказати, якісна вона чи ні, на перший погляд важко навіть для професіонала. Начебто нормальна іграшка, а коли перевіряєш на міцність корпусу, вона розвалюється. Тому залишається для батьків тільки одне ­- тактильні відчуття. Іграшки мають допустимі рівні запаху. Тому, якщо запах іграшки відштовхує, то краще від неї відмовитись. Тому, що запах - сильний алерген. Якщо для однієї дитини вона просто смердить, то в іншої можуть появитись висипання, отруєння", - пояснює експерт. Зрештою, рівень запахів теж має законодавчо допустимі норми, але на ринках вони ігноруються.

Крім того, варто попробувати пластмасу, з якої зроблений виріб. Якщо вона на перший погляд здається крихкою, то від такої іграшки теж краще відмовитись. Якщо ж ви шукаєте м'яку іграшку - дивіться уважно на шви - якщо вони неміцні, дитина зможе добратись до нутрощів такої забавки і потягнути все це до рота.

Зрештою, Каспаров радить уважно дивитись на сертифікат відповідності.

"У сертифікаті, виданому державними органами, покупці повинні побачити саме цю іграшку, артикул цієї іграшки. Сертифікат видається не на все, а на кожний конкретний тип іграшки. Має бути чітко прописаний виробник цієї іграшки", - підсумовує експерт.

А Валентин Безрукий з "Тесту" радить батькам дослухатись до ось таких рекомендацій:

Купуючи іграшки для дітей у віці до трьох років, слід бути дуже уважним.

Не женіться за дешевизною! Як правило, продукцію відомих виробників, яка продається в спеціалізованих магазинах, відрізняє більш висока якість. Будьте особливо уважні, купуючи іграшки на ринку і в інших тимчасових торгових точках.

Спочатку запитайте, потім купіть. Попросіть у продавця інформацію про товар та інструкцію з користування, найкраще в письмовому вигляді. Усі попередження повинні бути доступною мовою.

М'які іграшки та ляльки повинні бути придатні для прання. Очі, ґудзики, кнопки та інші деталі повинні бути міцно закріплені.

Не купуйте іграшки з неміцної пластмаси, які легко ламаються. Дітям у віці до трьох років варто купувати особливо міцні іграшки, які не ламаються, коли ними б'ють об щось, кидають і гризуть їх.

Відразу викидайте поліетиленову упаковку в місцях, недоступних для дитини. Викиньте також всі зіпсовані іграшки.

Видаліть всі пластмасові й паперові етикетки та кріплення для них. Дрібні деталі, які можуть відірватися і потрапити в рот дитині, можуть бути для неї небезпечними. Будьте обережні з дрібними предметами з шоколадних яєць. Вони можуть бути небезпечні при попаданні в рот дитині.

Брязкальця, кільця для прикусу та інші іграшки для дітей, які не вміють самостійно сидіти, не повинні мати приклеєних зверху деталей, якими може вдавитися дитина, якщо вони відокремляться при потраплянні в рот.

Помацайте іграшку. Запитайте продавця, чим наповнена іграшка. Крім того, на іграшці не повинно бути слабких швів, які можуть розірватися. Потягніть в місці швів. Як правило, слабке місце на м'якіій іграшки - це шов між ногами.

М'ячики та інші круглі іграшки повинні мати діаметр не менше 5 см.

Ставтеся з підозрою до м'якої пластмаси з неприємним запахом, оскільки це може свідчити про вміст в ній шкідливих речовин.

Крейди, кольорові олівці та фломастери і подібні предмети повинні бути призначені для маленьких дітей. Ручки й олівці для дорослих можуть бути небезпечні, якщо їх смоктати, лизати чи малювати ними на шкірі.

Тасьми і мотузки на іграшках, дитячому ліжечку та візку не повинні бути довшими 22 см. Це стосується також іграшок для маленьких дітей з петлями, які можуть обмотатись навколо шиї дитини.

У віці приблизно 6 місяців, коли дитина починає підніматися, спираючись на руки або на коліна, слід прибрати іграшки, натягнуті над дитячим ліжечком. Були випадки, коли діти повисали на них зверху.

Ось такий нехитрий пристрій допомагає зрозуміти, чи зможе дитина проковтнути деталь іграшки, якщо вона відвалиться
Намагайтеся уникати іграшок, які видають гучні звуки. Пістолети, мобільні телефони та іграшки-пищалки можуть пошкодити слух.

Існує безліч іграшок, які видають різні звуки: дзвенять, гудуть, програють мелодії, пищать або дзвонять. Більшість з них абсолютно безпечні. Однак зустрічаються і небезпечні іграшки, які можуть пошкодити слух вашої дитини на все життя.

Протягом довгого часу не існувало норм, що регулюють гучність звуку, що видається іграшками. Проте 31 січня 2001 в ЄС були введені нові правила щодо іграшок, які видають стукіт, тріск і гучні удари (так звані імпульсні шуми), а також іграшок, які необхідно тримати близько до вуха.

Іграшкові рушниці видають настільки гучні звуки, що єдиний постріл може викликати незворотні ушкодження слуху. Чим ближче до вуха дитини лунає постріл, тим більш небезпечним він є. Новий європейський стандарт, що регулює рівень звуку, що видається іграшками, поки не вирішив проблему гучності пострілів іграшкових рушниць.

Якщо дитина неодмінно хоче грати з іграшковими рушницями і пістолетами, краще за все робити це на вулиці. При цьому діти не повинні цілитися один в одного, особливо в обличчя або вуха, або ж поблизу від них.

Пошкодити слух можуть також іграшки, що видають клацання і тріск. Це особливо серйозний випадок, оскільки клацання не викликають хворобливих відчуттів у вухах і не сприймаються як дуже гучні, але тим не менше можуть заподіяти шкоду. Не перевіряйте такі іграшки в магазині. Краще поцікавтеся гучністю звуку, або ж повністю уникайте таких іграшок.

Багато іграшкових телефонів, машинок з радіоуправлінням, іграшкових інструментів і багато електронних іграшок видають безперервний гучний звук. Такі іграшки можна перевірити в магазині. Будьте особливо обережні з мобільними телефонами та іншими іграшками, які діти тримають біля вуха. Прикладіть іграшку до вуха. Якщо вона видає неприємний гучний звук, не купуйте її.

Іграшки-пищалки, музичні іграшки, брязкальця для маленьких дітей, як правило, мають прийнятний рівень звуку. Але й такі іграшки варто перевірити перед покупкою. Якщо їх звук дуже голосний, вони можуть пошкодити слух дитини або викликати його подразнення, опинившись на ліжку поряд з головою дитини. Слід також пам'ятати про те, що пронизливий писк посилюється в тісному слуховому каналі дитини. Дорослі, які грають з маленькими дітьми, іноді тримають іграшки-пищалки, брязкальця та музичні іграшки прямо біля вуха дитини.

Найбільший ризик, які представляють іграшки - це попадання дрібних частин в рот дитині і закупорка горла. Бувають також випадки пошкодження зору і слуху дітей. Перевірте, чи є на упаковці маркування СЕ та уважно прочитайте наявні попередження.

Перше правило при покупці іграшок: шукайте маркування СЕ. Наявність маркування свідчить про те, що іграшка відповідає загальноєвропейським вимогам безпеки і відповідає стандарту 58 ЄК 71.

На упаковці повинно бути також зазначено найменування або торговий знак виробника або імпортера. "Анонімні" іграшки можуть представляти ризик. Не купуйте іграшки, на яких немає маркування СЕ. Такі іграшки можуть мати низьку якість і бути небезпечними для дітей.

Деякі іграшки повинні мати на упаковці попередження або зазначення віку. Іграшки для дітей старшого віку можуть бути небезпечними для малюків. Існує особливий символ, яким відзначаються іграшки, небезпечні для дітей, яким ще немає трьох років. Поряд з символом повинна міститися інформація про можливі ризики.

Реклама:

Головне сьогодні