Москвичі більше за інших росіян хворіють і депресують, але живуть довше

— 12 січня 2010, 19:51

Статистики, психологи й соціологи під кінець 2009 року змалювали портрет середньостатистичного мешканця столиці Росії. Він ґрунтується на численних опитуваннях і анкетуванні москвичів із різних проблем життя мегаполіса, пише "Російська газета".

Зовнішній вигляд

За даними Інституту антропології РФ, зріст середньостатистичного москвича початку ХХІ сторіччя - 175 см, що на 10 см вище за інших середньостатистичних землян. За останні 30 років він виріс на 5 см - і, як прогнозують учені, буде рости й далі, до 180 см. Після цього зріст знову почне зменшуватися - такий закон еволюції.

Вага сучасного москвича в середньому - до 75 кг. Розмір одягу - 48-50. Розмір голови - 57. Причому з кожним роком череп чоловіка стає довшим.

За спостереженнями антропологів змінюються у москвичів і пропорції тіла. Ростуть вони в основному за рахунок ніг. Довшають також руки, збільшується розмір стопи, ширшають плечі. Антропологи кажуть, що "винна" в цьому білкова їжа. Чим більше людина їсть м'яса, яєць та риби, тим помітніше довшає.

ВІДЕО ДНЯ

При цьому пропорції тіла середньостатистичної москвички далекі від ідеалу. Якщо в середині минулого сторіччя вона носила одяг 46 розміру, то зараз - 50-го.

Самопочуття, інтимне життя і душевний комфорт

Лисіють москвичі в середньому на 4,2% швидше за інших середньостатистичних росіян. Сприяють цьому смог і теплий, сирий клімат. Із цієї ж причини приблизно третина з них народжуються алергіками.

Групи крові середньостатистичного мешканця столиці Росії - I (Rh+) і II (Rh+).

Більшість москвичів короткозорі. Якщо в провінціала середньостатистичний зір -0,06 діоптрії, то у москвича -0,21.

Ще одна проблема - карієс. До 30 років середньостатистичний у москвичів через нього цілі лише 26,4 зуби в середньому.

Та й у цілому хронічних болячок у мешканця російської столиці на 3,1% більше, ніж у середньостатистичного росіянина.

До того ж удвічі частіше, ніж будь-який російський провінціал, москвич скаржиться на депресію і звертається по допомогу до психолога. Та й ризикує життям і здоров'ям він, за даними фахівців Науково-практичного центру екстреної медичної допомоги РФ, у 2,5 рази частіше за жителя будь-якого іншого російського міста.

Інтимним життям москвичі теж не можуть похвалитися, пише газета: середній одружений москвич займається сексом не частіше 2,6 разів на тиждень. Хоча й це все ж таки частіше, ніж у середньому по країні: інші росіяни займаються сексом 2,3 рази на тиждень.

Усе це разом узяте не заважає мешканцю Москви жити в середньому на 4 роки довше за інших росіян.

Добробут і харчування

За даними опитування, проведеного дослідницьким холдингом Ромир, мешканці російської столиці вважають, що для нормального життя родині з трьох осіб у Москві потрібно не менше 91 тисячі рублів.

Харчуються вони непогано. Торік кожен городянин у середньому з'їв 85 кг м'яса при нормі 95 і близько 20 кг риби, що близько до норми. Овочів і баштанних культур ужив близько 100 кг (замість 146) і 79 кг фруктів та ягід (при рекомендованих 84). Ще середньостатистичний москвич любить шоколад, соки й молоко.

Ставлення до національного питання

Багатонаціональність російської столиці сприймають як належне лише чверть московської молоді. Згідно з опитуваннями, 73% молодих москвичів національне питання зачіпає за живе. Особливо турбує їх велика чисельність представників народів Закавказзя.

При цьому майже 90% школярів Москви, які вважають себе росіянами, відповідаючи на відомий тест Куна: "Назвіть п'ять разів, хто ви?", слово "русский" навіть не вимовляють. 11% стверджують, що вони росіяни і громадяни Росії, 20 - називають себе москвичами.

"При цьому кожен п'ятий не має уявлення про збірний образ російського народу і його узагальнюючі характеристики", - кажуть співробітники Інституту етнології й антропології Російської академії наук.

Реклама:

Головне сьогодні