В ополонку голяка: Водохреща по-письменницьки. Фото

З подачі братів Капранових українські письменники вже вшосте святкували Хрещення Христове на Дніпрі. За традицією, щороку брати залучають до купелі неофітів - цього разу вперше скупалися поет Павло Вольвач та письменник-фантаст Радій Радутний

Приємне з корисним

"Таке купання немає з чим порівняти! Я неодноразово пірнав під кригу у гідрокостюмі, ну не те, не те... А тут такий ударний шок! Потім виходиш із води, і все тіло наливається внутрішнім жаром, наче пічка вмикається", - ділиться ентузіазмом новоспечений морж, Радій Радутний. Його до дніпровської купелі привели друзі, невгамовні брати Капранови. Приєдналися до них цього разу Дмитро Лазуткін, Олег Романенко, Сергій Пантюк та інші.

[L]Цього разу купатися голяка ініціатори дійства не вимагали, однак більшість запрошених забігали у воду в чому мати народила. Не налякав організаторів та учасників заходу ані 11-градусний хрещенський мороз, ані ризик захворіти. Все тому, що більшості учасників акції "Письменники в ополонці" вже доводилося раніше пірнати у йорданську купель.

Наприклад, досвідчений у цьому плані та найкремезніший з усіх присутніх Сергій Пантюк розповів "Українській правді. Життя", що пірнав у зимовий Дніпро тиждень тому. "Цього року я вже тренувався: один телеканал запросив заздалегідь узяти участь у зйомці сюжету про сьогоднішнє свято. Пірнав сам, бо ніхто більше на їхнє прохання не погоджувався", - сьорбаючи коньячок, посміхається письменник.

Сергій Пантюк - досвідчений морж
Молодий та завзятий поет Дмитро Лазуткін, що купається в променях слави секс-символу сучасної вітчизняної літератури, святкував Водохреща з колегами по перу вже вдруге.

"Це і корисно, і приємно. Тут хороше місце, навпроти Лаври, після купання з'являються такі світлі відчуття. Майже не холодно. Ну, пальці ніг трохи мерзнуть", - енергійно розповідає Лазуткін. Коньячком, каже, грітися не хоче - мовляв, задоволення отримує зовсім не від того: "Тут від пірнання такий адреналін, що там той коньяк!".

Леді вдома, джентльмени - на кригу

Під час акції жіноцтво представляли лише кілька працівниць видавництва "Зелений пес". Українські літераторки "Письменників в ополонці" традиційно проігнорували. За словами Віталія Капранова, запрошення отримали усі, чиї електронні адреси він мав.

"Запрошували Ірен Роздобудько, тільки вона ніколи не ходить. Так само і з Ларисою Денисенко. Просто жінки не є фанатами цього діла", - ділиться він.

Запрошували і Марію Матіос: "Вона, на жаль, хворіє. Минулого року мала велику претензію, що ми її не запросили. Сподіваємось, наступного року прийде", - каже Капранов. І додає: "Не приїхав і Андрій Курков - він зараз за кордоном".

Ці люди не побоялись скупатись при 11-градусному морозі
Незважаючи на відсутність прекрасної половини письменницької братії, жінок згадували не злим тихим словом. Неофіт моржування, Павло Вольвач, у бесіді з "Українською правдою. Життя" охарактеризував пірнання, як і належить поетові: "Я би порівняв купель зі стрибком із парашутом. Сам я не стрибав, але припускаю, що відчуття схожі. Тобто це входження у щось різке і раптове".

І тут же додав: "Хоча ні. Скоріше, це схоже на те, коли зустрічаєшся поглядом із красивою жінкою - перехоплює подих".

Недалеко від поетики Вольвача пішов і Пантюк. "Знаєте, це, напевно, краще за оргазм! Тому що кінчаєш кожною порою шкіри!". Як і минулого року, імпозантний та красномовний літератор не ризикнув повністю роздягтися перед камерами. Тому бадьоро пірнав у плавках. Наслідував його приклад і Вольвач - назустріч яскравим враженням він побіг у трусах.

Втім, навіть без колег-жінок джентльменам велося непогано. У воду стрибали по черзі, блискавично з неї вибігали, одягалися у сухе та швиденько зігрівалися спиртним та гарячим чаєм. Кажуть, вся сіль - у доброму товаристві. "Розумієте, пересилити себе і пірнути у крижану воду можна тільки в добрій компанії", - посміхаються Капранови.

Це може кожен

Досвідчені пірнальники, що зібралися на звичному місці у столичному Гідропарку, одностайно твердять: жодної підготовки, крім суто моральної, для зимової купелі непотрібно.

Сергій Пантюк так виклав свої рекомендації для початківців: "Є певні речі, які не треба робити. Наприклад, довго стояти на морозі роздягненим перед зануренням у воду. Тому що організм має відчути шок, тоді він мобілізує всі свої сили. Тут спрацьовує принцип сауни, коли гарно розпарився - і в холодну воду! Крім того, треба розтиратися опісля, дати крові побігати".

А ось Павлові Вольвачу зважитися зайти у крижану дніпровську воду допомогло багаторічне загартування: "Раніше я регулярно обливався холодною водою. А за порадою поета Василя Герасим'юка, вже років сім практикую контрастний душ - чергую холодну воду з гарячою".

Як і для Лазуткіна, для Вольвача йорданська купель цього року стала другою в житті. Вперше поет купався в ополонці в рідному запорізькому краю, на острові Хортиця.

"Наступного року теж прийду! Тим більше, тут коньяк, гаряче молоко, чай, хороші люди", - обіцяє він. Каже, що більше народу, то веселіше. Погоджується з ним і Віталій Капранов: "Готуватися до купелі треба тільки морально. Плюс мати хорошу компанію!"

Усі фото Дмитра Ларіна та Мирослави Сапко

Читайте також на порталі TabloID Голий Ющенко, Червоненко в хутрах і Довгий в "Zilli"
Реклама:

Головне сьогодні