"Царське полювання" на зубра по-буковинськи

На Буковині у селі Банилів-Підгірний браконьєри вбили одну з найбільших європейських тварин - зубра. Під пильне око громадськості та журналістів ця подія потрапила з тієї причини, що зробили це ті люди, хто мав би охороняти зникаючого червонокнижного звіра.

"Трапилась ця подія 4 січня, коли на території заповідника "Зубровиця" було вбито зубра-самця, вагою понад 500 кілограмів", - розповідає про початок історії перший заступник прокурора Чернівецької області Віталій Поцілуйко.

"Тіло тварини знайшов єгер, коли обходив угіддя. Спершу він помітив сліди підводи (сліди від "упряжки" з конями), які вели у ліс і назад. Потім він помітив кров, а насамкінець - частину туші", - додає Поцілуйко.

Коли працівник заповіднику викликав правоохоронців, то ті у документи записали, що тварина ніби-то померла природною смертю.

"Грубо, цинічно і безпідставно порушено закон, - обурюється Віталій Поцілуйко. - Правоохоронці, які "покривають" це жорстоке полювання будуть також притягнуті до кримінальної відповідальності. Адже тут чітко ясно що сталось - хтось замовляє собі полювання за гроші, а той, хто дозволяє таке роботи і відповідно отримує гроші - має каратись за такі вчинки."

Зубри занесені до Червоної книги. Фото dic.academic.ru
Обурені фактом вбивства і зоологи. Володимир Череватов, завідувач кафедри зоології ЧНУ ім.. Юрія Федьковича розповідає, що зубри свого часу вже були знищенні на теренах Буковини. Потім цілу популяцію було знову привезено, аби ці тварини могли розмножуватись тут. А ця подія є надзвичайно неприємною для регіону.

"Зрозумійте, питання цієї розваги у вигляді полювання, певно, має коштувати великих грошей. Адже зубр не просто занесений до Червоної книги України. Ця тварина у міжнародній Червоній книзі!" - зауважує еколог.

Фахівці районної ветеринарної служби таки підтвердили, що зубра браконьєри вбили чотирма пострілами. До цього мали відношення працівники Сторожинецького держспецлісгоспу АПК, каже прокурор Чернівецької міжрайонної природоохоронної прокуратури Іван Форгачі.

[VR]Довідка.

Чисельність червонокнижного виду зубрів в Україні становить 260 особин, а у всьому світі - 1770 особин. З них 90 зубрів біловезько-кавказької породи проживають у Буковинських Карпатах: 30 у Сторожинецькому та 60 у Берегометському держлісгоспах.

[/VR]"У нас є достовірна інформація, що до вказаного злочину причетні службові особи. А тому на даний час прокуратурою буде перевірятися їх причетність до вказаного злочину", - повідомив Форгачі.

Серед місцевих мешканців Буковинських Карпат вже кілька років ходять чутки, що бізнесмени з усієї України час від часу приїздять сюди на полювання на зубра.

"Вони платять кому треба великі гроші за те, щоб вкласти на лопатки таку велику тварину. А потім ті самі працівники лісгоспів за ними прибирають всі сліди", - розповідає житель села Банилів-Підгірний Василь.

За полювання на червонокнижну тварину браконьєрам може загрожувати штраф, або ж навіть позбавленням волі до п'яти років із конфіскацією засобів полювання.

Реклама:

Головне сьогодні