Більшість "алергіків" не страждають на алергію – вчені

— 22 січня 2010, 19:28

Вчені впевнені, що мільйони людей помилково вважають, що в них харчова алергія, пише The Daily Telegraph.

Кожен п'ятий дорослий думає, що має алергію на продукти харчування. Проте, коли після ретельної діагностики лише 2% з них мають справжню алергія або непереносимість.

Такі висновки зробили британські вчені з Університету Портсмута.

"Існує явна розбіжність між кількістю людей, які повідомляють, що в них харчова алергія або непереносимість і підтвердженим медичним діагнозом", - зауважив провідний автор дослідження доктор Каріна Вентер.

Зокрема, жінки помиляються щодо харчової непереносимості частіше за чоловіків. Також жінки часто необґрунтовано вважають алергіками своїх дітей, тим самим позбавляючи їх корисних продуктів.

Найчастіше люди підозрюють у себе алергію на пшеницю. Так 4,5% населення Великобританії переконані, що їм протипоказане зерно. Насправді ж алергію на пшеницю має менше 1% британців.

Вчені вважають, що помилкова самодіагностика пов'язана з поширенням малоінформативних тест-систем для самостійного виявлення алергії і великою кількістю гіпоалергенної продукції. Неабияким фактором також виступає й те, що в останні десятиліття алергія стала "модним діагнозом".

На підставі результатів дослідження вчені застерігають, що необґрунтована відмова від тих чи інших продуктів як викликають алергію може викликати у любителів самодіагностики і їхніх дітей дефіцит низки вітамінів, антиоксидантів, харчових волокон та інших необхідних компонентів їжі.

Реклама:

Головне сьогодні