Тест

Уряд хоче скасувати маркування "без ГМО"

Відповідний законопроект було схвалено на засіданні уряду у середу, повідомляє УНІАН.

За словами міністра економіки Богдана Данилишина, відповідна норма фактично себе не виправдала, а лише додала складнощів виробникам продуктів харчування.

"Як показала практика, запровадження такого маркування призводить до невиправданої втрати часу й коштів суб'єктів господарювання, що пов'язано з перемаркуванням продукції, що знаходиться в торгових мережах. Це пов'язано з виробництвом нових етикеток і проведенням лабораторних досліджень навіть тих харчових продуктів, у яких ГМО на сьогоднішній день не може бути в принципі - сіль та інші продукти, в яких відсутній білок", - сказав Данилишин.

Крім того, міністр підкреслив, що маркування "без ГМО" не відповідає світовим стандартам.

"Тому зараз ми пропонуємо скасувати обов'язкове маркування позначкою "без ГМО", і передбачаємо встановлення маркування лише тієї продукції, що містить лише зареєстровані в Україні генетично модифіковані організми або складові якої були виготовлені з продукції, що містить ГМО", - сказав міністр економіки.

Як відомо, Верховна Рада 17 грудня 2009 року прийняла закон про обов'язковість інформування громадян про наявність у харчових продуктах генетично модифікованих організмів (ГМО).

Дія закону не поширюється на тютюн і тютюнові вироби та харчові продукти, вироблені для особистого споживання.

Забороняється оборот харчових продуктів, етикетування яких не відповідає цьому закону й відповідним технічним регламентам.

Усі харчові продукти, що знаходяться в обороті в Україні, етикетуються державною мовою України й містять у доступній для сприйняття споживачем формі інформацію про наявність або відсутність у харчових продуктах ГМО, що відображається на етикетці харчового продукту написом "з ГМО" або "без ГМО" відповідно.