Привабливі політики мають більше шансів сподобатися виборцям – вчені

— 28 січня 2010, 17:14

І чоловіки, і жінки, надавали перевагу тим політикам, яких вважали привабливими. Про це свідчать дані дослідження, опубліковані у Journal of Public Economics, повідомляє The Daily Telegraph.

Більш привабливі кандидати видаються виборцям такими, що більше заслуговують довіри, інтелігентними і компетентними.

Втім, зауважують автори доповіді, це ще не означає, що красивих політиків неодмінно обирають.

Але на багатьох місцевих вборах, виборці не знають в обличчя своїх представників, тож користуються виключно виборчою літературою. Маючи перед очима лише фотографію, люди голосують за красу і асоціюють її з іншими якостями.

Дослідження провели фінські вчені. Вони показали 10 011 особами (6 303 за межами Фінляндії) 1 992 фото кандидатів на різні посади у органах влади Фінляндії.

Це означало, що учасники експерименту не мали уявлення про політичні переконання чи особистість того, на кого вони дивились.

[L]Опитуваних попросили проранжувати їх за рівнем привабливості і по іншим рисам, які необхідні для обіймання посади.

З кожним незначним збільшенням оцінки привабливості, вчені зафіксували суттєво більший показник у графі інтелігентність, компетентність, заслуховування довіри, зауважують вчені з Хельсінського університету.

Навіть якщо респонденти впізнавали, хто зображений на фото, результати показали, що це не впливало на показник впливу привабливості: симпатичні політики мали вищі бали, ніж менш гарні колеги по партії.

Далі дослідники додали інформацію про освіту кандидатів і їхню посаду, щоб переконатись, наскільки це вплине на вибір людей. Виборці обирали вродливих.

Реклама:

Головне сьогодні