Тест

Пити пиво будь-де вже не можна

В установах охорони здоров'я й навчальних установах, у громадському транспорті та установах культури, у закритих спортивних приміщеннях і місцях проведення масових заходів, ліфтах і таксофонах тепер жлуктати пиво не можна.

Не дозволяється попивати пивко і на дитячих майданчиках, а також у приміщеннях і на території дошкільних, навчальних закладів.

Заборона також діє у приміщеннях спеціалізованих торговельних організацій, які торгують товарами дитячих асортиментів і спорттоварами, у приміщеннях органів державної влади й місцевого управління, інших держустановах.

Відповідні заборони на розпивання слабоалкогольних напоїв Верховна Рада одобрила ще 21 січня (внесено зміни до закону "Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів" (щодо обмеження споживання і продажу слабоалкогольних напоїв). Президент Ющенко його підписав.

Заради здоров'я молоді

Україна є одним із лідерів в Європі за рівнем підліткового алкоголізму. За даними експертів, п'ють пиво частіше, ніж тричі на місяць 40 зі 100 українських юнаків та 24 зі 100 дівчат у віці 15-16 років, повідомляє "Радіо Свобода".

Закон про обмеження продажу і споживання пива у громадських містах був потрібен вже давно, адже у європейських країнах подібні заборони вже давно стали звичною практикою, зазначає голова парламентського комітету з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту і туризму Павло Костенко.

"Комітет завжди буде на боці тих законів, які передбачають безпечність розвитку молоді та сімейних відносин, а цей закон якраз спрямований на підростаюче покоління. Також показовим є обмеження віку до 18 років", - зауважив депутат.

Водночас, головний нарколог України Анатолій Вієвський вважає, що антиалкогольними законами не можна "відохотити" молодь пити пиво чи міцніші напої. Обмежити вживання алкоголю, на його думку, можна в інший спосіб, як це зробили за кордоном.

"У Норвегії, наприклад, розраховують кількість місць на один квадратний кілометр, де можна придбати алкоголь, тільки не роблять це, як в Радянському союзі - одне на місто. Вирішуються питання: чи буде на розлив чи не буде, чи буде на автозаправній станції чи не буде", - пояснює експерт.

Місцеві експерименти

Обмеження продажу й споживання слабоалкогольних напоїв, пива у Харкові запровадили на місцевому рівні ще до заборон Верховної Ради. Думки харків'ян щодо такого кроку розділилися приблизно навпіл: молодь схиляється до оцінки "проти", а ті, хто старше - до оцінки "за".

"За" і батьки, і студенти, які більше за всіх полюбляють після занять десь у парку на лавці розпити пляшку - другу. 20-ти річна студентка Оксана одна з них, утім, зізнається, що нервує, коли поряд у транспорті хтось потягує пиво.

"Мене дуже дратує, коли я їду в маршрутці, чи то в трамваї, і поряд зі мною хтось п'є пиво. Для цього є спеціальні заклади. Також мене дратує, коли у потязі люди просто "затарюються" пивом, і всю дорогу його розпивають", - говорить дівчина.

[L]Згоден із дівчиною і 35-річний Роман. З віком людина прагне комфорту, і це ненормально - сидіти із пляшкою на зупинці трамваю чи маршрутки, пояснює хлопець: "Зрозуміло, що молодь буде проти того, що їм забороняють пити пиво десь на лавці. У них немає грошей на кав'ярню, бо там воно дорожче. Дорослі завжди будуть "за" - їм хочеться посидіти у комфорті, сісти за стіл, щоб їм принесли..."

Навести лад із продажем пива та слабоалкогольних напоїв у місті харківська влада вирішила ще восени минулого року. У листопаді міськрада ухвалила рішення, яким заборонила продаж слабоалкогольних напоїв та пива особам, які не досягли віку 18 років. Торговцям заборонили відпускати пиво неповнолітнім, і дозволили у разі виникнення сумнівів - просити документ, що посвідчує вік покупця.

Зміни до законодавства, ухвалені Верховною Радою України, лише закріпили ініціативу харківської міськради, заявив начальник управління з питань інвестицій та споживчого ринку Андрій Проскурін. Чиновник проти різкого посилення контролю у цій сфері, і наголошує на поступовому переході на нові правила. Зокрема, в подальшому місцева влада планує розмежувати місця продажу пива та слабоалкогольних напоїв.

Нешкідливим пиво назвати не можна

Усі, хто їздить у метро, трамваях та інших видах громадського транспорту в Україні ставали свідками ситуацій, коли сусід (або навіть кілька сусідів по вагону) поєднують приємне з корисним -дорогу додому та розпивання пива, наприклад.

Навряд чи хтось наважиться відкоркувати півлітра оковитої, а от пляшку менш міцного напою - не кожен посоромиться, хоча даремно, переконує екс-міністр охорони здоров'я України Микола Поліщук.

По-перше, це не пристойно, а по-друге, пиво - не лимонад і не кефір, зауважує він: "В літрі 5% пива - 50 грам чистого спирту - це трішки більше 100 грамів горілки. Як ви думаєте, воно буде діяти на дитину віком 16-18 років?"

Нешкідливим пиво назвати не можна, але воно таким може бути для дорослої людини, яка знає межу, як і з будь-яким іншим спиртовим напоєм, та якій дозволяє здоров'я, констатує дієтолог Ігнат Матасар.

"Пиво для дорослого організму, якому можна вживати алкогольні напої, може бути корисним, оскільки там є достатньо-оптимальна кількість вітамінів групи-Б та інших корисних для організму сполук. Інакше, воно б не вважалося харчовим продуктом", - зауважує дієтолог.

У будь-якому випадку, пиво є улюбленим напоєм мільйонів українців. В інтерв'ю "Українській правді. Життя" письменниця Таня Малярчук зізналась, що дуже любить пиво.

"Не знаю, чи я дійшла до страшних стадій пивного алкоголізму, але рано чи пізно в мене є шанси до того дійти", - пожартувала авторка "Звірослова".

"Дуже люблю пиво, причому різні його види. За добрим пивом можу поїхати кудись спеціально", - додала письменниця.

За матеріалами "Радіо Свобода" та "Української правди. Життя"