Спів "лагодить" ушкоджений мозок

— 23 лютого 2010, 19:13

Спів допомагає активізувати неушкоджені ділянки мозку, які згодом беруть на себе функції мови, передає Бі-Бі-Сі.

Лікарі вже давно стикалися із феноменом, коли пацієнт, який втратив після інсульту здатність говорити, міг проспівувати музичні фрази.

Як це відбувається - вдалося зрозуміти у ході спеціального дослідження професору неврології з Гарвардського університету Готфріду Шлаугу.

Аби дослідити процес, він поєднав "мелодичну" терапію із скануванням мозку пацієнтів.

"З якихось причин права півкуля мозку не така активна, як ліва, яка відповідає за мову. Якщо ви пошкодите ліву частину, праві півкулі буде дуже важко перебрати ці функції", - пояснив доктор.

Проте, якщо пацієнт покладе свої слова на мелодію, він значно спростить завдання правій півкулі, у якій почнуть утворюватися потрібні зв'язки.

Вже після першого зайняття людям, які втратили здатність говорити, вдається складати елементарні фрази, у яких на кожному складу відповідає певна нота мелодії.

Також пацієнтам пропонується відбивати кожен склад ударом долоні.

За словами професора Шлауга, це "вмикає внутрішній метроном", який підвищує ефективність музичної терапії.

Зі слів доктора Анірудха Пателя з інституту неврології Сан Дієго, нове дослідження стало "справжнім проривом в галузі вивчення зв'язку між музикою та мозком".

"Люди часто замислюються, який відділ мозку відповідає за сприйняття музики, тоді як відповідь дуже проста: це будь-яке місце вище шиї", - каже доктор Патель.

Доктор Ніна Краус з Північно-західного університету в Чикаго також вивчала вплав музики на мозок. Їй вдалося відтворити електричну активність клітин мозку під час сприйняття звукових сигналів.

"Нейрони працюють на електриці. Тому якщо записати електричну активність мозку, її можна потім відтворити через динаміки та фізично почути, як співає мозок", - пояснила вона,

За словами доктора Краус, музичний вплив також покращує такі функції мозку як здатність до читання, що ще раз підкреслює важливість зайнять музикою з раннього віку.

Реклама:

Головне сьогодні