Тест

50% медикаментів, які продають в інтернеті - підробка

Як свідчать результати досліджень, 50% медикаментів, які вільно продаються в інтернеті, не відповідають оригіналу. Виготовляється підробка здебільшого в Азії. Натомість продавці знаходяться в Європі. Ключовими пунктами тут є Великобританія, Голландія, Ісландія та Чехія, передає "Німецька хвиля".

Дедалі більше європейців купують медикаменти через інтернет. У Німеччині купівля ліків в онлайн-аптеках зараз дуже популярна, адже тут вони коштують значно менше, ніж у звичайних аптеках.

Але більшість ліків, які продаються у німецьких інтернет-аптеках, виготовляються в інших країнах, де вимоги до виробництва і контроль за якістю може бути зовсім не таким суворим, як у Німеччині.

Потім товар літаком доправляють до країни призначення. Тоді починається гаряча пора для митників, яким доводиться вишукувати пігулки-підробки у силі-силенній пакетів.

У багатьох пакунках містяться фальшиві ліки, розповідає Вольфґанґ Шміц з кельнського відомства боротьби з економічною злочинністю.

"Ми виявляємо мало оригінальних препаратів, переважна більшість - це підробки", - зауважив експерт.

Лідерами у цьому рейтингу є препарати, які поліпшують потенцію, лікують ожиріння або випадіння волосся.

"Можна сказати, що нині підроблюють усе. Масовий ринок досяг Німеччини. Підроблюють інсулін. Підроблюють антибіотики та гормональні продукти. Протизаплідні пігулки - дуже популярний продукт. Однак вже з'являються і фальшиві мазі, а також фальшиві знеболювальні засоби", - каже професор Гаральд Швайм з кафедри фармакології Боннського університету.

Мона Таваб з центральної лабораторії Об'єднання німецьких аптекарів регулярно досліджує пігулки-підробки.

"Препарати можуть містити брудні домішки. У них можуть бути важкі метали, що може навіть призвести до смерті. Або занадто висока доза діючої речовини, що може викликати тяжкі ускладнення. Я не перебільшую, коли кажу, що ці дешеві низькоякісні препарати несуть смертельно небезпечні ризики", - каже Таваб.