Атака на Сяйво: свідчення очевидців. Фото

Вчора, 8 лютого, о 19-40 вечора, за 20 хвилин до закриття, у приміщення книгарні "Сяйво" увірвалася група молодих людей у чорних масках.

На місці пригоди опинилися працівники книгарні - старший продавець Юлія Клочан, касир Юлія Брукленко, заступник директора книгарні Алла Решетнікова і близько 6 покупців.

"Вони увірвалися через обидва входи - з Великої Васильківської та з чорного ходу з подвір'я. Їх було близько 50 осіб. Всі - високі чоловіки під 1 метр 90 зросту, молоді, на вигляд 25-40 років. Сказали, щоб ми забиралися геть. Щоправда дали зібратися - тільки заступника директора Аллу Яківну (Решетнікова, заступника директора магазину) просто виштовхали геть з магазину. Так само вигнали покупців, які були в книгарні. Я пробувала телефонувати директору книгарні, але телефон вихопили з рук і дзвонити не дали", - описує події минулого вечора старший продавець Юлія Клочан.

"Також були робітники, які відразу ж з двору почали заносити металеві щити... Коли все почалося, я встигла натиснути кнопку екстреного виклику міліції. Нас виштовхали надвір, і ми просто стояли, чекали на приїзд міліції. Ті приїхали лише через 20 хвилин, хоча я чудово пам'ятаю випадок, як одного разу цю кнопку я натиснула випадково - тоді вони були на місці вже через 3 хвилини, як і має бути", - додає касир Юлія Брукленко.

"Серед цих чоловіків був один, якого представили як нового власника книгарні. Його звати Ростислав Корнієнко", - додає Клочан.

[L]Ростислав Корнієнко - власник ТОВ "Орфей", він є колишнім бізнес-партнером довіреної особи "Сяйва" Костянтина Клімашенка, власника мережі "Книжковий супермаркет" (за інформацією "Буквоїд").

Сайт "Буквоїд" цитує Ростислава Корнієнка, який стверджує, що саме він є законним директором ТОВ "Книгарня "Сяйво": "Мені належить 50% акцій цього підприємства. Утім, попри це пан Клімашенко, встановив контроль над "Сяйвом".

Оскільки дотепер йшли судові спори, ми не могли зайти у книгарню. Тепер же для цього є усі законні підстави. Наш адвокат надав документи, які засвідчують: саме я є легітимним директором магазину. Я хочу розібратися, чому магазин загальною площею 350 квадратних метри і з орендною ставкою у 33 гривні за квадратний метр віддає у суборенду площу комерційним структурам. І при цьому діяльність є збитковою", - пояснює Корнієнко.

"Я знаю, як робиться. Зареєструють "Українську книгарню", яка попрацює з півроку, а потім стане якийсь бутік чи ігрові автормати", - висловлює нам свої сумніви директор "Сяйва" Алла Лазуткіна.

Після рейдерської атаки працівники книгарні залишились надворі, чекаючи на приїзд Алли Лазуткіної та Костянтина Клімашенка.

"Ми бачили, як вони приварюють до вікон металеві щити. Потім виявилось, що у однієї з дівчат з собою 2 ключа, від обох входів, тому ми закрили ззовні службовий вхід, тобто закрили їм вихід у двір", - розповідає Клімашенко.

Наслідки не забарилися - тепер у цих дверях розламаний замок. Крім того, зламана кнопка виклику охорони, зламані двері входу з боку вулиці Великої Васильківської.

Є навіть курйозне пошкодження - рейдери під час атаки розірвали лише одну книжку. Це "Видатні українці" Дмитра Табачніка.

Через атаку постраждала лише книжка Дмитра Табачника.
У випадку повторної рейдерської атаки, книгарня "Сяйво" є абсолютно беззахисною. Представники книгарні очікують повторного штурму вночі.

"Я справді відчула брак чоловіків, чоловічої сили, яка б захистила. Коли все почалося, я, наївна, просила рейдерів піти по хорошому. Сьогодні близько 12 нам таки вдалося їх вигнати - але час неточний, в книгарні немає годинника", - згадує Алла Лазуткіна.

Спроби допомогти книгарні вже почалися. Наприклад, вже після відбиття атаки прийшли нардепи Кирило Куліков і Володимир Яворівський. Після звіту Яворівського проблему у "Сяйві" озвучив у Верховній раді Володимир Литвин.

Наразі Верховна рада доручила Генпрокуратурі, МВС та СБУ розібратись із ситуацією в книгарні "Сяйво"

Міліція у книгарні слідкує за тим, щоб учасники конфлікту не побились
Крім співробітників книгарні і молодих представників Конгресу українських націоналістів, у приміщенні "Сяйва" перебувають міліціонери. Як повідомили нам "УП.Життю" у прес-службі ГУ МВС у м. Києві, правоохоронці перебувають у книгарні "Сяйво" для того, уберегти людей від фізичних потасовок.

"Вони поставлені на охорону громадського порядку і безпеки громадян. Якщо будуть потребуватись їхні втручання, вони зможуть втрутитись у перебіг тих подій, які можуть відбутись. Тобто якщо перейдуть у вирішення цих питань не на словах, з'ясування обставин, а якщо перейдуть якісь рамки.

А так поки що у цій ситуації поміж цими двома претендентами на власність "Сяйва" радять звернутися до суду і вирішити питання саме в судовому порядку", - роз'яснили у столичній міліції.

Чи є в книгарні шанси відстояти приміщення, яке вона орендує з 1949 року?

"Головне - що ми вивезли з книгарні всі документи", - стверджує Алла Лазуткіна.

Але присутні в книгарні юристи говорять, що зараз має початися процес пошуку порушень і слабких місць у роботі книгарні - помилки в оформленні документів, "чорну касу", якщо така є.

"Я не знаю, чи захоплення відбувається на рівні якоїсь партії, чи вже на державному рівні. Мені все одно. Моя задача - щоб магазин працював так, як раніше", - стверджує директор "Сяйва".

Усі фото "Буквоїда" та "Української правди. Життя"

Реклама:

Головне сьогодні