Повні діти вже з 3 років можуть мати ознаки хвороб серця – учені

— 2 березня 2010, 15:06

Діти, які мають зайву вагу, можуть проявляти ознаки майбутніх серцево-судинних захворювань вже у віці 3 років, повідомляє ВВС з посиланням на дані, отримані групою американських дослідників.

Учені обстежили 16 тисяч дітей і підлітків і з'ясували, що найбільш гладкі з них мають ознаки наявності особливого запального індикатора, який може вказувати на ризик виникнення в майбутньому серцево-судинного захворювання.

У цілому, 40% таких дітей у віці від 3 до 5 років мали підвищений рівень С-реактивного білка, в порівнянні з 17% дітей з нормальною вагою.

Дослідження, яке було проведено в Університеті Північної Кароліни, було засновано на вивченні аналізів крові, взятих у дітей у віці від 1 до 17 років.

З них майже 70% мали нормальну вагу, 15% страждали на ожиріння, 11% були огрядними і 3,5% - дуже огрядними.

Серед більш старших дітей співвідношення тих, хто знаходився в категорії досить повних з високим рівнем С-реактивного білка (СРБ), було ще вищим.

Так, до віку 15-17 років 83% серед дуже гладких мали більш високий рівень СРБ, у порівнянні з 18% у дітей з нормальною вагою.

С-реактивний білок також називається білком гострої фази. Це найбільш чутливий і найшвидший індикатор пошкодження тканин при запаленні, некрозі, травмі.

Оскільки серцево-судинні захворювання супроводжуються запаленням стінок артеріальних судин, СРБ може використовуватися в якості загального індикатора ризику захворювань серця.

У дорослих спостерігається чіткий взаємозв'язок між високим рівнем СРБ і ризиком інфаркту міокарда.

Керівник дослідження доктор Ешлі Кокрелл Скіннер, ад'юнкт-професор педіатрії у медичному факультеті Університету Північної Кароліни, заявив, що результати вивчення цієї групи дітей стали несподіванкою.

"Ми спостерігаємо зв'язок між вагою і рівнем запальних індикаторів в набагато більш ранньому віці, ніж вважалося раніше", - сказав він.

Його співавтор доктор Еліана Перрін вважає, що "дане дослідження показує, що дуже юні діти, які страждають на ожиріння, демонструють більш високий рівень запальної активності, ніж діти з нормальною вагою, і це дуже тривожні дані".

Однак вчені зауважують, що для остаточного доказу наявності причинно-наслідкового зв'язку необхідні подальші дослідження.

Реклама:

Головне сьогодні