Гендер поза увагою?

— 5 березня 2010, 10:48

Дискусії довкола рівності прав обох статей точаться вже не одне століття. Та навіть зараз рівний доступ до усіх сфер людської діяльності жінкам не забезпечений.

Так, за даними Міжнародної організації з міграції, жінки все ще не мають рівних можливостей у сфері законної міграції порівняно з чоловіками. І це попри те, що жінки-мігранти складають 105 мільйонів (близько половини мігрантів по всьому світу).

"Хоча політика в сфері трудової міграції в країнах призначення може здаватися нейтральною щодо статі, все ще вона продовжує бути дещо упередженою та базуватися на тій моделі, яка фокусується саме на професійній діяльності, де традиційно домінують чоловіки. Це - ті професії, що найбільше підпадають під постійні робочі схеми", говорить заступник генерального директора МОМ Лаура Томпсон.

Праця, яку виконують жінки-мігранти, така, як робота нянею або в сфері домашніх послуг, хоча й дуже суттєва для економік країн призначення, проте часто не достатньо цінується та є дуже мало інтегрованою в політику в'їзду та прийняття, додають у МОМ.

Загроза сім'ям?

На думку української письменниці Оксани Забужко та її французької колеги Режін Дефорж, попри гучні гасла, мовляв гендерну нерівність подолано і нині жінки й чоловіки у розвинених країнах перебувають в однакових умовах, проблеми досі існують.

[L]За словами Режін Дефорж, нині у цивілізованому суспільстві досі багато суперечок щодо того, яке місце відводиться у ньому жінці, а яке - чоловікові. За її словами, й у Франції попри загальну впевненість у гендерній рівності ситуація досі критична.

"Рівність між чоловіком і жінкою, з одного боку, сприймається як належне, але з іншого - триває мовчазна боротьба за деякі соціальні аспекти, наприклад, за рівні умови роботи чи рівну оплату", - додає пані Дефорж.

Письменниця Оксана Забужко переконана, що в Україні проблеми гендерної нерівності взагалі не мають розголосу. На її думку, якщо так триватиме і далі, під загрозою може опинитися зокрема й інститут сім'ї.

"Зараз за межами суспільного дискурсу стосунки у родині, так само, як і те, що шлюб, це партнерство, що таким чином люди творять певну комірку громадянського суспільства. І коли в Україні говорять про сімейні цінності, мені це здається лицемірством, за яким приховується небажання говорити про дуже й дуже серйозні проблеми", - цитує Оксану Забужко "Радіо Свобода".

Натомість киянка Аліна ніяких утисків за статевою ознакою не відчуває. Вона впевнена, що нині жінка сама може обирати, займатися їй родиною чи будувати кар'єру.

"Є певні кліше, за якими жінка у багатьох ситуаціях опиняється на другому місці. Але, перш за все, це проблема самих жінок, того, як вони ставляться до себе і свого життя. Якщо їм більше до вподоби займатися кар'єрою, у суспільстві для цього немає особливих перепон", - зазначає Аліна.

Реклама:

Головне сьогодні