Професор Кембриджу отримав мільйон євро на вивчення російсько-українських різночитань

— 1 березня 2010, 17:26

Міжнародний консорціум, що видає гранти - HERA виділив 1 мільйон євро професору Кембриджського університету Олександру Еткінду на трирічний дослідницький проект.

У рамках проекту передбачається вивчити розбіжності між Росією, Україною та Польщею у сприйнятті їх спільної історії ХХ століття, пише Лента.ру з посиланням на кембріджську студентську газету Varsity.

Проект отримав назву "A Memory War: Cultural Dynamics in Russia, Poland, and Ukraine" ("Війна пам'яті. Культурна динаміка в Росії, Польщі та Україні").

Так, у період з 1-го жовтня 2010-го року по 31-вересня 2013-го року Еткінд зі своїми аспірантами та колегами з чотирьох європейських університетів (Гронінгенского в Голландії, Бергенського в Норвегії, Хельсінкського у Фінляндії і Тартуського в Естонії) будуть досліджувати літературу, кінематограф, ЗМІ, політичні промови, історичні праці трьох народів, аналізуючи, як у них переломлюються одні і ті ж події ХХ століття.

Таким чином, мова йде, власне кажучи, про наукове вивчення культурних та ідеологічних підстав дискусій про історію Східної Європи, що складають важливу частину актуальної політики в регіоні.

Олександр Еткінд відомий насамперед як автор популярних культурологічних книг: "Ерос неможливого. Історія психоаналізу в Росії" (1994), "Содом і Психея. Нариси інтелектуальної історії Срібного століття" (1996), "Тлумачення подорожей. Росія і Америка в травелогах і інтертекст "(2001).

Реклама:

Головне сьогодні