Названо причини вибуху в луганській лікарні

— 10 березня 2010, 12:41

Завершено розслідування причини вибуху у луганській лікарні №7, який стався 18-го січня цього року.

Як повідомили у Інформаційному центрі Держгірпромнагляду, комісія з розслідування виявила, що основними причинами вибуху стало не лише необережне використання кисневого балона, алей порушення технологій при його виготовленні та заправці.

Зокрема, у висновках комісії зазначається, що застосування ущільнювальної прокладки з матеріалу несумісного з киснем у з'єднанні вентиль-редуктор балону з киснем стало причиною спалаху та вибуху газокисневої суміші в балоні.

Крім того, у балоні разом із киснем знаходився газ з високим вмістом вуглецю.

Також були виявлені порушення технології заправки балонів медичним киснем, а саме, без попереднього скидання в атмосферу залишкового тиску газу і промивки балону.

[L]У комісії зазначили, що були допущені порушення й в експлуатації балонів. Адже кисневі балони повинні знаходитися тільки поза межами приміщення, а їх застосовували безпосередньо в реанімаційних залах відділення.

До того ж, до обслуговування балонів з киснем мали допуск особи, які не пройшли навчання з їх безпечного обслуговування.

Через відсутність у комісії фактичних даних про місце заправки балонів (неможливо встановити документальним і експертним шляхом), Держгірпромнагляд звернувся до прокуратури з проханням провести слідчі дії щодо встановлення винних осіб у аварії з боку постачальників кисню.

Нагадаємо, 18 січня в лікарні N 7 в Луганську стався вибух кисневого балона. У результаті чого згинули 16 людей.

Щоб запобігти подібній трагедії в майбутньому, Держгірпромнагляд провів перевірку лікарень і станцій, на яких наповнюють кисневі балони. Виявилося, що грубі порушення в медичних установах мають системний характер. Провівши 1288 перевірок, інспектори вилучили майже 800 балонів з киснем, які знаходилися в приміщеннях лікарень, а експлуатацію ще близько 2,5 тис. довелося тимчасово призупинити через порушення правил безпечної експлуатації, інформували в Держгірпромнагляді.

"Українська правда. Життя"

Реклама:

Головне сьогодні