Лише 20 країн Європи засуджують насилля над дітьми

— 10 березня 2010, 18:15

Тілесні покарання дітей слід повністю викорінити з європейського континенту.

До цього закликає Рада Європи, що ось вже декілька років бореться із цим традиційним підходом у навчанні та вихованні підростаючого покоління, передає "Радіо Свобода".

Проте з майже 50 країн, що входять до цієї організації, тільки 20 повністю засудили насилля та приниження людської гідності дітей, зокрема, Україна.

У Страсбурзі відбувся круглий стіл, де разом із представниками ООН розглядали способи боротьби із цим явищем у різних країнах та визначали, що робити, щоб батьки, педагоги чи вихователі позбулися насильницьких рефлексів щодо дітей.

Жодна релігія, економічна ситуація, традиції чи методи виховання не можуть виправдати стусани, ляпаси чи інші види жорстокого поводження з дитиною, заявляють педагоги, політики та експерти Ради Європи.

Радник цієї організації, що опікується питаннями дитячих прав, Ельда Морено каже, що навіть звичайні стусани можуть завдати дитячій психіці непоправної шкоди. Але є ще чимало країн, де такі методи виховання все ще доволі поширені, а їхні уряди не вживають для цього жодних заходів.

"Діти - це не є "мініособи" з "міні правами". Тому ми вважаємо, що вони мають бути захищені від усіх форм насилля, включно із насиллям у сім'ях. Проте ще у багатьох країнах континенту тілесні покарання не заборонені. Наприклад, у Франції суспільство з цим явищем мириться, і законами воно не заборонене", - каже радниця Ради Європи.

Водночас багато європейських держав законодавчо вже заборонили будь-які види дитячих покарань. Відкинули стусани як засіб виховання навіть такі країни з традиційно латинськими, а отже, суворими виховними коренями, як Італія, Іспанія та Португалія.

Фізичне насилля або дії дорослих, котрі принижують гідність дітей у сім'ях, школах чи виправних закладах для неповнолітніх, зокрема, заборонені Сімейним кодексом України.

А першою країною світу, що засудила тілесні покарання дітей ще у 1979 році, була Швеція.

Реклама:

Головне сьогодні