На Нобелівську премію претендує інтернет

— 11 березня 2010, 10:51

На здобуття Нобелівської премії інтернет висунуло італійське видання журналу Wired.

У поданій заявці зазначається, що інтернет зробив революцію у світі і значно посприяв "розвитку діалогу, обговорення важливих питань і пошуку компромісу", пише ВВС.

Висування мережі підтримали, зокрема, лауреат Нобелівської премії світу 2003-го року іранська правозахисниця Ширін Ебаді і засновник організації Ноутбук Кожній Дитині (One Laptop per Child) Ніколас Негропонте.

Хто буде отримувати премію у випадку перемоги інтернету, поки не зовсім зрозуміло.

Як розповів директор Нобелівського інституту Гейр Лундестад, всього до оргкомітету премії надійшло "кілька тисяч пропозицій".

"Когось на здобуття премії миру висунули сотні людей, когось всього лише один", - пояснив ситуацію Лундестад.

У 2009-му році на здобуття премії надійшла рекордну кількість заявок, минулого року їх було 205.

9-го березня Нобелівський комітет, до обов'язків якого входить визначення володаря Премії миру, відсіяв заявки, які не відповідають суті премії та визначився з остаточним списком номінантів.

[L]І хоча оргкомітет не має права розголошувати імена претендентів на премію, проте, за деякою інформацією, серед них голова російського комітету "Громадське сприяння" Світлана Ганнушкіна і китайський дисидент Лю Сяобо.

"Ім'я лауреата премії буде оголошено 8-го жовтня 2010. Розмір премії швидше за все буде таким же, як і в попередні роки", - сказав журналістам Гейр Лундестад.

Нагадаємо, минулого року Нобелівську премію миру отримав президент США Барак Обама. Йому також вручили 10 мільйонів шведських крон (близько 1,4 мільйонів доларів).

В організації "Інтернет за мир", створеної на підтримку висування мережі на Нобелівську премію, кажуть, що в разі перемоги Всесвітньої мережі лауреатами премії стануть всі жителі планети.

Реклама:

Головне сьогодні