Сон покращує здобуті вдень знання – вчені

— 12 березня 2010, 10:23

Швейцарський нейробіолог Рето Губер вирішив перевірити, чи дійсно в ночі поглиблюються знання, передає "Німецька хвиля".

Науковець розробив спеціальний тест, аби дослідити ці процеси. Зокрема, 128 електродів повинні були передавати інформацію про мозкову активність 12-річного хлопця на ім'я Флоріана.

Спочатку хлопець повинен був виконати просте завдання: віртуальним м'ячем влучити у багато цілей. Утім, мишку від комп'ютера запрограмували таким чином, щоб вона передавала команди хлопця з невеличкою, але сталою похибкою. Флоріан у більшості випадків не зміг влучити в ціль.

Утім, згодом, не усвідомлюючи цього, він почав прицілюватися так, що влучав вже набагато краще, тобто прилаштувався до технічної вади.

Результати вимірювання мозкової активності час цього тесту показали: певна зона мозку Флоріана під час навчання є особливо активною.

Науковець пояснює, що за рухову активність відповідає моторна зона мозку. Оскільки Флоріан правша, то йдеться про моторну зону лівої півкулі.

За задумом експерименту, хлопець з електродами на голові пішов спати. Поки він спав, прилади фіксували інформацію, котра мала або довести, або спростувати зв'язок між сном і навчанням.

Під час експерименту Рето Губер переконався, що "саме зони, які використовувалися для навчання, під час сну, так би мовити, "глибше сплять", ніж решта мозку".

Такий результат може бути зумовлений різними причинами: "Одна з теорій свідчить, що вивчене під час сну знову "програється" і через це краще засвоюється. Інша гіпотеза базується на тому, що під час сну зайва інформація, отримана за день, стирається, залишаючи лише те, що напередодні увечері було найкраще вивчено", - каже науковець.

Добре випавшись Флоріан, сів за комп'ютер. Хлопець знову мав влучати в ціль віртуальним м'ячем. Комп'ютерна мишка запрограмована так само, як і напередодні. Однак у результаті хлопець влучав в ціль частіше, ніж раніше.

Тобто сон, так би мовити, закріпив результати вивченого.

Рето Губер під час проведення досліджень з іншими дітьми зібрав докази, що їхні знання і навички після сну покращуються.

"Показник поліпшення - між 5 і 20 відсотками", - відзначив науковець.

Реклама:

Головне сьогодні